Het ging afgelopen maand goed met de beurs en dat is natuurlijk fijn voor beleggers die al belegd zijn. Voor beleggers die nog in moeten stappen of bij willen storten kan dit echter hoogtevrees veroorzaken: stap ik nu niet op een hoogtepunt in? In deze column bespreek ik een aantal belangrijke punten.


De beurs timen is zinloos

Het weer van morgen is makkelijker te voorspellen dan het weer van volgende maand. Bij beleggen werkt dat precies andersom. Op lange termijn kan men een redelijke inschatting maken van hoe aandelen en obligaties bewegen. Op korte termijn zijn de koersen echter onvoorspelbaar. Vooraf kun je daarom nooit bepalen wat het beste moment is om in te stappen. Omdat de kans op een positief rendement toeneemt naarmate je langer belegd bent, is het juist belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met beleggen.

Onzekerheid is er altijd

Er is altijd wel een reden om nog even te wachten met beleggen. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrisis die bijna drie jaar de wereld in zijn greep hield, de oorlog in Oekraïne en de oorlog in Israël en Palestina. Veel mensen zijn bang dat de geweldsspiraal de beurzen gaat beïnvloeden. Wachten is in zo’n situatie niet per se verstandig. “Wie wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vindt nooit een moment om te beleggen”, is een bekende beurswijsheid. Wanneer je goed gespreid belegt, is het niet nodig om je druk te maken over de problemen in de wereld. Er zijn namelijk ook altijd bedrijven die profiteren van dit soort situaties of sectoren waar dit geen invloed op heeft.

Staan de beurzen niet te hoog?

Wanneer de aandelenkoersen (sterk) zijn gestegen, is dat voor sommige beleggers aanleiding om het beleggen nog even uit te stellen. Zij zijn bang om op de top in te stappen en gelijk een daling voor hun kiezen te krijgen. De achterliggende gedachte hierachter is dat de koersen na een sterke stijging wel moeten dalen. Dit is echter een bekende valkuil. Aandelenkoersen kunnen weken, maanden, of zelfs jaren achter elkaar stijgen. Als de economie blijft groeien en bedrijfswinsten meestijgen, zijn hogere koersen prima te rechtvaardigen.

Beleggen doe je voor de lange termijn

Een goed beleggingsresultaat wordt niet bepaald door “timing the market” maar door “time in the market”. Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat. Beleggen is nooit zonder risico’s en het is belangrijk om je daarin te verdiepen, maar met een lange beleggingshorizon kun je de invloed van schommelingen op de korte termijn wel verkleinen.

Conclusie

Het beste instapmoment is achteraf pas te bepalen. Gelukkig is het beste instapmoment minder belangrijk dan mensen vaak denken. Je kunt de markt niet timen, maar je tijd in de markt is van veel groter belang. Vermijd het oneindig langs de zijlijn staan en begin met beleggen wanneer je er het geld voor hebt.


Let op. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.