ALKMAAR - Je hebt een aardig spaarcentje opgebouwd en dat geeft je ongetwijfeld een fijn gevoel. In deze tijden van hoge inflatie, ingewikkelde overheidsinstanties en onzekerheid op de arbeidsmarkt is het immers fijn om een financiële buffer te hebben. Maar dan krijg je plots met een ander probleem te maken: wat ga je met die centjes doen? Zet je op een spaarrekening of ga je beleggen?

Vroeger was het geld op een spaarrekening zetten erg aantrekkelijk vanwege de hoge rentes. De laatste jaren, en voor een deel ook in 2024, zijn de rentes echter minder aantrekkelijk. Maar wanneer kun je beter beleggen en wanneer beter besparen? Stel jezelf de onderstaande vragen en neem daarna een beslissing.

Durf je risico's te nemen?

Allereerst is het relevant om jezelf af te vragen of je risico’s durft te nemen. Houd je wel van een gokje? Dan kun je het geld bijvoorbeeld investeren in een crypto fonds. Je kunt dan een hoog rendement behalen, maar ook geld verliezen en dat is voor een deel het spel. Als je slechts een beetje risico durft te nemen, dan kun je er ook voor kiezen om relatief veilig te beleggen. Bij beleggingsfondsen kun je op een eenvoudige manier je geld spreiden en de risico’s minimaliseren.

Ben je het type dat er helemaal niet van houdt om risico’s te nemen? Dan is het raadzaam om je geld gewoon bij een bank op de spaarrekening te zetten. Onderzoek dan eerst goed welke bank de aantrekkelijkste rentevoorwaarden heeft.

Heb je zin om veel mentale tijd aan je geld te besteden?

Sommige mensen vinden het geweldig om met geld bezig te zijn. Het liefst praten ze de hele dag over geld en het geeft ze een kick wanneer ze weer wat hebben verdiend. Anderen vinden het daarentegen juist vervelend om constant met geld bezig te zijn. Ze krijgen er stress van en vinden het fijner wanneer ze er niet naar hoeven om te kijken.

Als je ervan houdt om veel mentale tijd aan geldzaken te besteden, dan is beleggen wel wat voor jou. Anders logischerwijs niet.

Heb je een doel voor ogen?

Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen. Dat advies heb je ongetwijfeld vaak voorbij zien komen. Natuurlijk moet je nooit beleggen met geld dat je nodig hebt voor de vaste lasten. Maar ook niet altijd met geld dat je wilt gebruiken voor het verwezenlijken van je dromen.

Wellicht wil je het geld bijvoorbeeld gebruiken voor een fantastische rondreis naar Amerika. Als je spaart, dan weet je dat je uiteindelijk het beoogde bedrag bij elkaar krijgt. Als je het gaat beleggen dan bestaat er een kans dat je een deel van het geld verliest en dan kun je je dromen niet verwezenlijken.