ALKMAAR - Ter gelegenheid  van het Jaar van de Botanische Tuinen in 2017 geeft PostNL een postzegelvel uit. Tien bijzondere planten en bomen staan op de zegels afgebeeld. Deze zijn alle afkomstig uit botanische tuinen in Nederland. De rode zonnehoed uit de Hortus Alkmaar is één van de kroonjuwelen op het postzegelvel.  

Nederland kent ruim dertig botanische tuinen. Vierentwintig daarvan zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). De vereniging heeft 2017 in het teken gesteld om de meest bijzondere, vreemde en met uitsterven bedreigde soorten planten en bomen in de spotlights te zetten. In deze tuinen staan 47.000 planten en bomen uit de hele wereld.

Pronkstuk van de Hortus Alkmaar

Op de Alkmaarse afbeelding van de Hortus Alkmaar pronkt de rode zonnehoed. Dit is een zeer gewilde sierplant van circa 75 tot 100 cm voor in de tuin. Bovendien heeft hij een sterke geneeskrachtige werking. De zonnehoed werkt preventief tegen tal van ziekten en als medicijn tegen reeds aanwezige ziekten.

Individuele karakter

Uit een selectie van circa honderd mogelijke planten en bomen koos ontwerper Robbert Zweegman tien ‘kroonjuwelen’ uit voor het nieuwe postzegelvel. Hij liet natuurfotograaf Edwin Giesbers deze allemaal vrijstaand fotograferen. “Hiermee wordt het individuele karakter van de plant of boom zichtbaar, als symbool voor de botanische tuin”, verklaart Zweegman.

Andere gekozen planten en bomen voor deze postzegels zijn onder andere de wolfskers (Hortus Botanicus Amsterdam), de gele trompetbekerplant (Botanische Tuin Kerkrade) en de zwarte nieswortel (Nederlands Openluchtmuseum Arnhem).

Zweegman koos ervoor om ook de Latijnse naam van iedere plant of boom in het ontwerp te benoemen. Hiermee refereert hij aan de Zweedse plantkundige Carl Linnaeus, die in de 18e eeuw planten en bomen in logische categorieën indeelde en daar een tweedelige Latijnse naam aan gaf.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Botanische Tuinen in Nederland’ telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegelserie is vanaf 24 april te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.