Alkmaar - Roze eenhoorn onesies, batman-, dino- en vlinderpyjamas. Het is een kleurrijk gezicht. Alle leerlingen van de obs De Kennemerpoort in Alkmaar dragen vandaag een pyjama.

“Het is vandaag een speciale dag. In alle klassen komen mensen voorlezen. Vaders, moeders, opa’s, oma’s, maar ook ikzelf”, vertelt directrice Ineke Schipper. “Voor het sfeertje mochten de kinderen in hun pyjama naar school. Sommigen hebben een tasje met kleding bij zich, maar sommigen blijven de hele dag in hun pyjama”, gaat Schipper verder. In een aantal lokalen hebben de tafels en stoelen plaatsgemaakt voor kleedjes op de grond.

In groep 3 van juf Loes is een gezellige drukte. De leerlingen lopen met schriftjes heen en weer en er is een enkele ouder in het lokaal. “Het is vandaag inloopochtend”, zegt Loes. “De ouders mogen dan in het lokaal komen kijken”. Als even na half negen de laatste ouder het lokaal heeft verlaten, maant ze de klas tot rust. “Goedemorgen allemaal”, begint ze de ochtend. “Alle zieke kindjes zijn er weer, maar helaas hebben we een nieuwe zieke”. Achterin is de klas is een tafeltje leeg. “Vandaag komt er iemand bij ons voorlezen”. De burgemeester Piet Bruinooge staat in de deuropening. “Weten jullie allemaal wie deze meneer is?” “Nee”, klinkt het in de klas. “Weten jullie nog met de lampionnenoptocht? Toen had hij zo’n grote ketting om”. Het blijft stil, maar bij één jongetje voorin de klas valt het kwartje. “De burgemeester!”, roept hij. Er vallen monden open van verbazing. “Dat is wel heel bijzonder, he”, zegt de juf.

Samen met de andere groep, groep 3/ 4, lopen de kinderen naar het kleutergymlokaal. Er liggen gymmatten en er staan bankjes voor de kinderen klaar. De gymzaal vult zich met de bondgekleurde pyjamaatjes en hier en daar een knuffel. Ook de burgemeester neemt plaats.

Bruinooge, die van oudsher meester is, kletst wat met de groep en vraagt waaraan je een burgemeester kan herkennen. “Een grote gouden ketting”, zegt Rik. Bruinooge opent zijn tas en pakt een opgerolde etui met daarin dé ketting. “Hij is dan wel niet goud, maar wil jij hem eventjes om” Rik krijgt een lach van oor tot oor. Tuurlijk wil hij dat. Met een big smile toont hij de ketting aan de rest. Hij geeft de ketting weer terug aan de burgemeester. “Jij bent net heel eventjes burgemeester van de stad geweest”, zegt Bruinooge.

Uit zijn aktetas pakt Bruinooge het Prentenboek van het Jaar 2018: Ssst! De tijger slaapt. Hij klapt het boek open met de tekeningen naar de kinderen. “Ik zal een beetje op de kop lezen, zodat jullie de plaatjes kunnen zien”, zegt hij. Hij heeft ook de speelgoed versie van de tijger bij zich. Die legt hij op z’n knie. Het voorlezen kan beginnen.

“De vos is over de tijger geblazen”, leest de burgervader voor. “Nu de schildpad. De schildpad is bezorgd. De tijger wordt wakker”. Vol spanning kijken de kinderen. Bruinooge pakt de speelgoedtijger en aait hem over z’n buik. “Dan valt hij weer in slaap”. Na zo’n 10 minuten is het verhaal uit. “Applaus”, roept juf Loes.

“Ik heb nu het boekje voorgelezen, maar is er nog tijd zodat de kinderen vragen aan mij mogen stellen”, vraagt Bruinooge spontaan. Uiteraard. Zo’n speciale gast is er niet vaak. De ene na de andere intelligente vraag wordt er op hem afgevuurd. Of het leuk is om burgemeester te zijn en of het zwaar werk is. De vraag van een meisje in een licht blauwe pyjama hoe oud hij is, zorgt voor de meeste opschudding. “62”, antwoordt de burgemeester. De groep schreeuwt het uit van opwinding. “Mijn opa is 69”, klinkt het in de groep. Alle leeftijden van de opa’s komen voorbij. Na nog wat vragen over de grootte van zijn huis en zijn kinderen, roept de plicht weer. De kinderen bedanken de burgemeester en gaan terug naar de klas waar chocomelk en een croissant op hen wacht. Voor de burgemeester wacht er een volgende groep; de gemeenteraad.