Vermogensbeheer betekent het laten beleggen van je geld door een professionele partij zoals een bank of zelfstandige vermogensbeheerder. Aan vermogensbeheer hangt nog altijd het cliché dat je zeer vermogend moet zijn om je geld te laten beleggen. Vroeger was dit misschien zo, maar tegenwoordig is vermogensbeheer voor een veel breder publiek beschikbaar. In deze column lees je hoe dat zit.


Wat is een vermogensbeheerder en wat doet een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder is een professionele partij met een vergunning om het geld van anderen te beheren en beleggen. In principe doet deze niets anders dan het beleggen van geld voor anderen met als doel een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Dit natuurlijk zonder het nemen van onverantwoorde risico’s. Voordat er belegd wordt, bepaalt een vermogensbeheerder daarom (samen met jou) hoeveel risico je kunt nemen. Dit wordt vervolgens periodiek gecontroleerd.

De voordelen van vermogensbeheer

Een belangrijk voordeel van vermogensbeheer is dat je zelf geen tijd, kennis of ervaring nodig hebt om te kunnen beleggen. Een vermogensbeheerder heeft namelijk alle kennis en ervaring in huis om jouw geld optimaal te beleggen. Daarnaast mag een vermogensbeheerder nooit risicovoller beleggen dan hij met je heeft afgesproken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat een vermogensbeheerder onverantwoorde risico’s neemt met jouw geld. Verder is je geld vrij opneembaar: je zit dus nergens aan vast (al geldt voor beleggen wel dat hoe langer je beleggingshorizon is, des te groter de kans op een mooi rendement).

De nadelen van vermogensbeheer

Een vermogensbeheerder brengt een beheervergoeding in rekening. Hierdoor zijn de kosten van een vermogensbeheerder meestal hoger dan wanneer je zelfstandig zou beleggen via een broker. Ook heb je geen directe invloed op de beleggingen. Natuurlijk maakt een vermogensbeheerder alleen beleggingskeuzes die in lijn zijn met het door jou gekozen risicoprofiel, maar je kunt niet zelf aandelen kiezen.

Vanaf welk bedrag kan ik beleggen bij een vermogensbeheerder?

Het instapbedrag voor vermogensbeheer verschilt per partij. Bij klassieke vermogensbeheerders ligt het instapbedrag vaak boven de €100.000,-. Bij online vermogensbeheer ligt het instapbedrag echter een stuk lager; vaak kun je vanaf een paar duizend euro beginnen met beleggen.