Iedereen die in Nederland met een auto op de openbare weg wil rijden, moet deze van de Nederlandse overheid verplicht laten voorzien van een autoverzekering. Dat betekent echter niet dat je even snel een verzekering moet afsluiten om zo aan je wettelijke verplichtingen te voldoen. Daarmee loop je namelijk het risico dat je een polis kiest die niet biedt wat jij nodig hebt. Een verzekering levert namelijk meer op wanneer je deze zo goed mogelijk afstemt op je wagen. Hoe kies je een verzekering voor je auto die precies is wat jij nodig hebt? Wij laten het je zien. Aan de hand van een aantal stappen, kun je zo een goede autoverzekering afsluiten waar je jarenlang plezier van hebt.

Stap 1: bepaal de leeftijd van je wagen

Stel, je wilt je BMW verzekeren. De belangrijkste stap is dan het achterhalen van de leeftijd van je auto. Dit hoeft niet moeilijk te zijn. Het staat sowieso op het kentekenbewijs van je auto, maar je kunt ook even naar de site van je verzekeraar gaan en daar de tool gebruiken. Je vult hier het kentekenbewijs van je auto in en je krijgt direct te zien wat de leeftijd van je wagen is. Waarom is dit belangrijk? Omdat je verzekeraar drie basisverzekeringen heeft op basis van leeftijd. Dit omdat je wagen daalt in dagwaarde naarmate deze ouder wordt. Nieuwe auto’s worden daarom doorgaans veel uitgebreider verzekerd dan oude auto’s. Lopen oude auto’s veel schade op, dan kunnen de herstelkosten hoger uitvallen dan de dagwaarde van de wagen. In dat geval is het vaak voordeliger om een andere auto te kopen dan om je oude bakkie helemaal te laten herstellen.

Stap 2: kies de passende basisverzekering

Nu je de leeftijd van je wagen weet, is het tijd om de passende basisverzekering te kiezen. Heb je een auto van negen jaar of ouder, dan heb je niet meer nodig dan de basisverzekering. Deze dekt de schade die jij andere weggebruikers toegebracht hebt, maar keert niets uit aan jou. De tweede optie, voor wagens van zes tot negen jaar, is de WA+ Beperkt Casco verzekering. Deze polis dekt ook schade aan je wagen als gevolg van brand, een inbraak of een aanrijding met een loslopend dier. Echter, schade aan je auto die jij veroorzaakt hebt, wordt niet uitgekeerd door je verzekering. Tot slot is er de allrisk-autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide verzekering die er is want hij dekt alle mogelijke risico’s. Vandaar dat deze optie altijd gekozen wordt voor auto’s die nieuw zijn tot maximaal zes jaar.

Stap 3: selecteer de aanvullende verzekeringen

Wanneer je eenmaal je passende basisverzekering hebt gekozen, is het tijd om te kijken of je nog aanvullende verzekeringen wilt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld pechhulp nemen. Met deze optie kun je altijd een monteur inschakelen wanneer je pech hebt. Zo kom jij altijd aan op de plaats van bestemming want je kunt zelfs vervangend vervoer krijgen. Sluit daarom vandaag je verzekering nog af.