ALKMAAR - Gezien het feit dat steeds meer ouders ervoor kiezen om beide meer te gaan werken, zien we ook dat er steeds meer vraag komt naar een oppas voor de kinderen. Uiteraard blijft één van de ouders het liefst lekker thuis, maar financieel gezien is dat in de huidige tijd spijtig genoeg voor veel gezinnen niet mogelijk. Gelukkig het vandaag de dag met het internet een stuk makkelijker om een geschikte oppas te vinden, dan dat dit jaren geleden het geval was. Toch blijkt, dat voor velen de zoektocht een flinke uitdaging is. Niet zo heel vreemd, je geeft immers iemand de tijdelijke zeggenschap over je kinderen. Dus ben jij op zoek naar een geschikte oppas, dan hebben wij een aantal tips voor je.


Weet wat je wilt

Niemand kent z’n eigen kinderen zo goed als jijzelf. Het is dus ontzettend belangrijk dat je ook een oppas vindt, die aansluit bij wat jij zoekt. Zorg er daarom voor, dat je exact weet wat je zoekt. Dan hebben we het niet alleen over de wensen aangaande de kinderen, maar ook voor jezelf. Het kan namelijk heel goed zijn, dat je eigenlijk ook wel op zoek bent naar iemand die je gedurende de week kan ondersteunen in het huishouden. Hoe fijn is het dan, dat je iemand kunt vinden die deze twee zaken met elkaar kan combineren. Uiteraard is het wel afhankelijk van de leeftijd van je kinderen en ook het soort klusjes dat je wilt laten doen. Je kinderen mogen er natuurlijk niet onder lijden. Zorg er dus voor dat je dit van te voren goed voor jezelf in kaart brengt.

Kies voor meer dan één oppas

Uiteraard heb je het allerliefst, dat je kinderen iedere keer wanneer er oppas nodig is, te maken krijgen met dezelfde persoon. Dit is goed voor het vertrouwen en ook de oppas zelf weet dan exact wat er van hem of haar verwacht wordt. Toch kan het soms ontzettend handig zijn om de beschikking te hebben over een extra optie. Vooral wanneer je met enige regelmaat verschillende diensten hebt, kan het heel goed zijn, dat je oppas een keertje niet kan. Niets mis mee natuurlijk, maar wel goed om dan iemand achter de hand te hebben. Een tweede oppas Alkmaar is dus helemaal zo’n gek idee nog niet.

Referenties zijn van belang

Alvorens je met iemand ‘in zee’ gaat, is het goed om te weten wat iemand hiervoor allemaal heeft gedaan. Vooral gezien het feit jij je kinderen bij diegene onderbrengt, is het wel zo prettig om te weten hoe iemand nu eigenlijk te werk gaat. Door te kijken naar bepaalde reviews of simpelweg rond te vragen, kun jij voor jezelf een goed beeld schetsen van hoe iemand te werk gaat. Op basis hiervan kun je natuurlijk een stuk gemakkelijker een uiteindelijke keuze maken om te bepalen of iemand wel of niet aansluit bij wat jij zoekt voor je kinderen.

Maak persoonlijk kennis

Het is natuurlijk niet handig, dat wanneer jij een keuze hebt gemaakt, jij je oppas of gastouder in Alkmaar pas voor het eerst fysiek ziet wanneer ze ook direct voor de eerste keer moeten oppassen. Dat is voor zowel jezelf, maar ook je kinderen en je oppas niet heel erg prettig. Je moet immers wel weten of er überhaupt een klik is tussen allemaal. Ga daarom altijd eerst voor een kennismakingsgesprek. Dit zal de eerste keer zonder kinderen zijn, maar daarna is het ook belangrijk dat je de kinderen kennis laat maken met de oppas. Zo kunnen jullie alvast aan elkaar wennen en kun je uiteindelijk de keuze maken of dit is wat je ook daadwerkelijk zoekt.

Conclusie

Zoals je kunt zien is het vinden van een geschikte oppas niet iets wat je ‘zo even’ doet. Vooral niet gezien het feit jij je kinderen bij iemand achterlaat. Het is dus vooral een kwestie van gevoel en vertrouwen. Zorg er daarom dus ook altijd voor, dat jij een keuze maakt op basis van gevoel, maar ook zeker de verhalen van andere hierin meeneemt. Uiteraard wel alleen wanneer deze personen ook daadwerkelijk een ervaring hebben met deze oppas, want een mening van iemand die hem of haar niet kent, is natuurlijk weinig tot niets waard. Maak dus niet een te overhaaste beslissing, maar weeg alles goed tegen elkaar af. De kans dat jij namelijk de komende jaren gebruik maakt van deze oppas is natuurlijk vrij groot.