ALKMAAR - Het nieuwe seizoen gaat weer van start en traditiegetrouw worden er gretig voorspellingen gedaan over de resultaten van AZ. In de stad horen we verschillende geluiden. De een presenteert een uitgebreide analyse van de nieuwe aankopen en concurrentie terwijl de ander puur op het gevoel af gaat. Maar wie krijgt er gelijk? Dit zeggen de cijfers.


AZ heeft de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet en heeft respect afgedwongen in de voetbalwereld. Met een vijfde plek van afgelopen seizoen behoort AZ tot de Nederlandse topclubs en ligt een plek in de top 3 zeker binnen bereik.

De meest betrouwbare cijfers over hoe ver AZ dit seizoen zal komen, vinden we bij bookmakers. Bookmakers hebben er namelijk een ontzettend groot belang bij om juiste voorspellingen te doen, fouten hierin komen ze namelijk letterlijk duur te staan.

Dat er in het online wedden veel geld omgaat zien we wel aan de nieuwe sponsor van AZ. Het online casino Kansino betaalde de club miljoenen om zichzelf hoofdsponsor te mogen noemen. Als het bedrijf de meeste weddenschappen van haar spelers zou verliezen zou dat natuurlijk nooit mogelijk zijn.

De positie waarop AZ dit seizoen zal eindigen ligt volgens de bookmakers al vast, AZ wordt vierde. Misschien wel de bekendste bookmaker TOTO, schat in dat AZ dit seizoen op de vierde plek zal eindigen. Andere bookmakers zoals Circus en Betcity sluiten zich hierbij aan. Al deze bookmakers voorspellen dat Ajax eerste zal worden, gevolgd door PSV op de tweede en Feijenoord op de derde plek.

Vangelis Pavlidis wordt door de bookmakers aangewezen als de topscoorder van AZ dit seizoen. Betcity voorspelt dat de spits op de vierde plek van Nederland zal gaan eindigen. Circus gokt op een vijfde plek en TOTO op de zesde plek van alle Nederlandse topscoorders.

Sportsbetting expert Sander van bookmaker bonussite Bettingbonus.com, beweert dat de voorspellingen van bookmakers minder zeker zijn dan ze misschien lijken. “In een heel voetbalseizoen kan er ontzettend veel gebeuren. De kans dat precies deze lijst uit zal komen is daarom verre van zeker.” Als voorbeeld draagt hij de wedstrijd tussen Ajax en PSV om de Johan Cruijff schaal aan. “Bijna alle bookmakers voorspelden dat Ajax zou winnen maar het werd 5-3 voor PSV.”

Volgens hem betekent dit overigens niet dat bookmakers er vaak naast zitten. Sander beweert dat de beste bookmakers werken met de beste en duurste kansberekening middelen die er beschikbaar zijn. Hoewel deze computers heel goed zijn in het berekenen van kansen, hangt alles af van de data die je erin stopt. “Mensen zijn geen machines en je bent er dus nooit zeker van hoe ze zullen presteren” -aldus Sander.

Met een verwachte vierde plek belooft het hoe dan ook weer een mooi seizoen te worden voor AZ.