ALKMAAR - De bandenspanning, hett is een onderwerp wat te weining wordt besproken en naar omgekeken, als het gaat om e-bikes. En dat is zonde, want er kleven namelijk nadelen aan, voor jou en je elektrische fiets. Mogelijk heb je bij enkele nadelen nog niet eens stil gestaan. Daarom willen we elke e-bike eigenaar nog eens helpen herrineren, waarom het slim is om de bandenspanning goed bij te houden.

Welke nadelen zitten er aan te zachte fietsbanden?

Er zijn 3 nadelen als de banden te zacht zijn en niet regelmatig worden gecontroleerd en niet op spanning worden gehouden.

1: Onnodige slijtage
Als de fietsbanden te zacht zijn, worden deze verkeerd belast en slijten met name de buitenbanden verkeerd af. Zo kan mogelijk na langere periode de wang (zijkant) scheuren en dit uiteindelijk zelfs resulteren in een klapband.

2: De actieradius
Te zachte banden, betekend jij en de motor onnodig harder moeten werken. Dit is nadelig voor de rolweerstand en daardoor lever je in op de actieradius.

3: Lekke band
De kans op een lekke band is vele malen groter dan wanneer deze op de juiste spanning is. Niemand zit te wachten om te moeten lopen tijdens een ritje op de e-bike, toch?

De juiste bandenspanning
Nu is het wel duidelijk dat het slim is om de bandenspanning goed bij te houden, anders moet je binnen no-time nieuwe fietsbanden kopen. Doe dit minimaal 1x per maand, dan blijft de spanning altijd op het juiste niveau. In de bijgevoegde tabel kun je eenvoudig de correcte spanning voor jouw banden opzoeken. Hiervoor heb je de bandbreedte bandbreedte nodig van jouw e-bike en je eigen lichaamsgewicht. De bandbreedte kun je aflezen op de wang (zijkant) van de buitenband. Het is makkelijk om een fietspomp met barometer te hebben, zo pomp je eenvoudig de band op tot de juiste hoeveelheid bar. Heb je deze niet? Een dergelijke fietspomp kopen is zeker aan te raden. Of ga even langs de locale fietsenmaker, hij helpt je vast graag even hiermee.