ALKMAAR - Hoewel velen onder ons genieten van een bourgondisch bestaan, rijst gelukkig het belang van gezonde voeding als een belangrijke stap naar een gezond en evenwichtig bestaan. En niet alleen de voedselindustrie - met zijn beginnende nutri scores - en tal van fitnesscentra lijken daar handig op in te spelen, ook bedrijven die ons al jaar en dag van de nodige keuken- en huishoudtoestellen voorzien, lijken het belang van gezondheid én milieuvriendelijkheid te beseffen. Benieuwd naar meer? Aarzel dan niet en ga samen met ons op onderzoek uit!

De veranderende maatschappij
Zowel bedrijven als consumenten spelen gretig in op de veranderende gewoontes in de maatschappij zodoende mee te kunnen met de - eveneens - veranderende tijdsgeest waarin we leven. En dat de maatschappij - en zijn denken, doen en laten - gretig aan het veranderen is, hoeft alvast niet langer voer voor discussie te zijn.

Met de coronacrisis en de allesbepalende quarantaine nog vers in het geheugen gegrift, is het belang van gezondheid en mentale weerstand nog maar eens pijnlijk duidelijk geworden. Fitnesscentra, sportscholen en personal trainers zagen alvast hun kans schoon om hierop in te spelen door sport en gezonde voeding via alle social mediakanalen te promoten. Vaak werden hun pogingen gesteund uit medische hoek, wat het belang ervan nog maar eens duidelijk onderstreepte.

En ook bedrijven leken daar gretig op in te spelen. Zo zijn er de afgelopen jaren al heel wat keuken- en huishoudtoestellen ontworpen die inspelen op gezonde voeding. Denk maar aan de vele bak- en braadpannen die werden uitgerust met een handige antiaanbaklaag waardoor het gebruik van vetstoffen vrijwel overbodig werd. Of de bekende airfryer waarbij hetelucht het - ons traditioneel bekende - frietvet moest doen vergeten. Maar niet alleen gezondheid kwam voorop te staan, ook milieuvriendelijkheid werd hoog in het vaandel gedragen.

Gezondheid en milieuvriendelijkheid primeren
Dat gezondheid en milieuvriendelijkheid momenteel misschien wel de 2 belangrijkste pijlers zijn in onze maatschappij, valt niet te ontkennen en is ergens ook wel logisch. Al jaren wordt aandacht gevraagd voor de steeds prominenter wordende klimaatveranderingen. En hoewel dit ook op Europees én wereldniveau een belangrijk agendapunt is gebleken, hebben heel wat bedrijven ondertussen niet stilgezeten.

Zo spelen velen tegenwoordig in op milieuvriendelijke toestellen gelabeld met een A, B, C, D, E, F of G score. Toestellen met een kwaliteitslabel A verbruiken minder energie dan apparaten met een label F of G, en blijken bijgevolg een pak milieuvriendelijker te zijn. We denken dan bijvoorbeeld aan was- én/ of droogtrommels, vaatwasmachines en ovens.

Gezondheid is dan weer in het oog van de storm terecht gekomen mede dankzij de heftige coronacrisis die de wereld - ondertussen al dik 2 jaar - in haar greep houdt. Kortom, toestellen moeten vandaag de dag niet alleen milieuvriendelijk en energiezuinig zijn maar eveneens inspelen op het gebied van gezondheid en dito voeding.

Conclusie
Dat we vandaag de dag steeds meer keuken- en huishoudtoestellen zien verschijnen die niet alleen inspelen op gezondheid maar tevens ook aandacht vragen voor milieuvriendelijkheid, hoeft alvast niet langer te verwonderen. Het meest bekende apparaat is misschien wel de airfryer; voorhanden in tal van vormen, formaten en designs en voornamelijk bedoeld om het traditionele - ongezonde - frituurvet te vervangen. Ongezonde snacks worden op een relatief gezonde manier klaargemaakt door gebruik van hetelucht.

Maar ook de vele bak- en braadpannen die tegenwoordig aangeboden worden, lijken daar gretig op in te spelen. Zo zijn heel wat van deze toestellen uitgerust met een antiaanbaklaag en/ of speciale Tefal antikleeflaag waardoor het gebruik van boter en/of andere vetstoffen geheel overbodig wordt.

Wasmachines, vaatwasmachines, ovens en droogtrommels worden dan weer gelabeld met een energieklasse waarbij toestellen met een energielabel A of A++ duidelijk energiezuiniger - en bijgevolg milieuvriendelijker zijn - dan apparaten met een label E of G. Benieuwd naar dergelijke apparaten, bekijk dan zeker even de https://koninginvandekeuken.nl webpagina.