ALKMAAR - Wil jij meewerken aan een groene toekomst en ben je benieuwd wat je hier zelf aan kunt doen? Wij hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet, waarmee je zeker bijdraagt aan een groenere maatschappij en een betere samenleving voor iedereen. Lees snel verder voor onze tips en ga er direct mee aan de slag.


Doe een WMO opleiding
Met een WMO opleiding kun je echt iets betekenen voor de maatschappij. Als WMO consulent handel je zorgaanvragen af namens de gemeente voor individuele WMO voorzieningen. WMO houdt ook wel de ‘Wet Maatschappelijke Ondersteuning’ in en is erop gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Wanneer iemand zichzelf niet goed meer kan redden en niet voldoende heeft aan hulp van familie of vrienden, kan de WMO consulent worden ingeschakeld. Deze zorgt vervolgens voor een voorziening op maat. Hierbij kun je denken aan voorzieningen zoals een eigen traplift, persoonlijk vervoer of huishoudelijke ondersteuning. De WMO consulent bepaalt welke voorziening de aanvrager krijgt.

Doe een opleiding milieu en duurzaamheid
Met een opleiding milieu en duurzaamheid kun je een belangrijke bijdrage leveren een aan groene leefomgeving. Je leert samen te werken met diverse bestuursorganen en burgers om zo tot een oplossing te komen voor zaken die er in de omgeving spelen. Denk aan het vergroenen van de buurt. Je kunt hiermee ook de gemeente ondersteuning bieden op het gebied van duurzaamheid en milieu.

Doe aan afvalscheiding
Afvalscheiding is erg belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat producten weer kunnen worden hergebruikt. Zo hoeven deze niet uit nieuwe grondstoffen gemaakt te worden. Lang niet iedereen doet dit echter. Scheid papier, GFT-afval, plastic en glas, zodat je zelf ook een bijdrage kunt leveren aan een groene leefomgeving.

Let op het gebruik van elektronica
Heb je veel elektronica in huis, dan kan het nog weleens voorkomen dat deze vaak de hele dag op stand-by staan. En dat is zonde, omdat je zo alleen maar energie verbruikt. Zet dus de apparaten die je niet gebruikt uit. Zo zal je energierekening straks een stuk lager zijn, waardoor ook je portemonnee blij is.

Ga niet altijd met de auto
De auto pakken is niet altijd nodig. Misschien ben je geneigd om zelfs voor kleine stukken de auto pakken, terwijl lopen of fietsen een beter alternatief is. Wanneer je een stuk verder moet reizen, kun je beter gebruikmaken van het OV. Dit is niet alleen beter voor het milieu. Je bespaart er ook nog eens de hoge kosten van benzine mee.

Voorkom voedselverspilling
Je kunt ook een steentje bijdragen door voedselverspilling te voorkomen. Dit kun je doen door voordat je boodschappen gaat doen een lijstje te maken. Je weet dan precies wat je nodig hebt en haalt dan ook geen extra producten die je toch niet eet. Zo kun je bewust bezig zijn met wat je wel en niet nodig hebt. Dit zorgt er weer voor dat je geen voedsel zal verspillen.