Alkmaar—Hoe aten Nederlanders in de zeventiende en achttiende eeuw? Die vraag beantwoordt Christianne Muusers met behulp van kookboeken uit die periode. Ze doet dat tijdens de volgende lezing van het Alkmaars Historisch Café, op donderdagavond 16 mei. Haar lezing wordt afgesloten met een proeverij van drie historische gerechten, met een bijzondere gekruide wijn erbij.

Muusers, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis, legt tijdens de lezing over ‘verstandige koks’ en ‘volmaakte keukenmeiden’ de nadruk op de Nederlandse keuken. Sommige van de eeuwenoude recepten doen verrassend modern aan, andere juist vreemd. Aanwezigen kunnen dat zelf ervaren bij de proeverij die de avond afsluit.

De kookkunst maakte een ontwikkeling door in de zeventiende en achttiende eeuw, van de middeleeuwse naar de klassieke Franse keuken. De koks en keukenmeiden lieten zich inspireren door de Franse keuken die onder Lodewijk de Veertiende en hoge vlucht nam. Dat is terug te zien in de kookboeken uit die periode.

Kaarten voor donderdag 16 mei zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.