Tegenwoordig vind je door heel Nederland veel vestigingen van Swapfiets, wat een ware trend lijkt te worden. Bij dit bedrijf kun je een fiets huren tegen een lage prijs. In de stad Alkmaar vind je nog geen vestiging van Swapfiets, maar wel in omliggende steden. In Haarlem zit bijvoorbeeld een winkel van de onderneming, terwijl je ook een vestiging vindt in Amsterdam. Hier kun je dus fietsen huren al vanaf 16 euro en 50 cent per maand. Geld lenen om een fiets te kopen is hierdoor dus niet meer nodig, een lening aanvragen zou je hiervoor natuurlijk wel kunnen doen als je dit prefereert.

IKEA heeft de strategie van Swapfiets gezien en ervoor gekozen om dit ook te proberen. Het Zweedse bedrijf heeft namelijk de krachten gebundeld met de Amsterdamse woningcorporatie Stadsgenoot. Samen hebben deze organisaties een speciaal project opgestart voor circulaire woonruimte in het complex Stek Oost, wat bestaat uit 250 hergebruikte woonunits waarin jongeren tussen de 18 en 27 jaar kunnen wonen.

Deze studenten kunnen een meubelpakket huren bij IKEA Amsterdam waarmee ze hun woonunit kunnen inrichten. Ze moeten dit pakket overigens minimaal twee jaar huren. Na deze periode worden de meubels een tweede leven gegeven door IKEA, maar de huurder kan er tevens voor kiezen om de meubels zelf over te nemen, wat voor een klein bedrag mogelijk is. De klanten zouden bovendien de huur van het pakket kunnen verlengen.

IKEA is dit project samen met Stadsgenoot begonnen om aan de ambities te voldoen om in 2030 een klimaatpositief en circulair businessmodel uit te kunnen voeren. Nederland is hiermee een proeftuin voor IKEA om te zien hoe het bedrijf de duurzaamheidsambities kan verwezenlijken. Stek Oost is dan ook het startpunt van dit proces.

Naast dat IKEA meubelpakketten gaat verhuren aan de bewoners zal het ook de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw inrichten. Ook hierbij hergebruiken ze meubels die eerder op televisie te zien waren in het programma Designdroom. Ook Peerby, een deelplatform, heeft een aandeel in het project. Deze organisatie levert namelijk een aantal vouchers die gebruikt kunnen worden door de inwoners van Stek Oost om gereedschappen te lenen van buurtgenoten. Het is de bedoeling dat deze tools ingezet gaan worden bij het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes.