ALKMAAR - Er is jaar na jaar meer vraag naar koffie. Dit heeft onder andere te maken met de bevolkingsgroei maar ook met de ongekend populariteit van allerlei verschillende soorten koffie. Klimaatverandering vormt echter een serieuze bedreiging voor de koffieproductie. Dit is dus iets om steeds meer rekening mee te gaan houden. Daarom is het belangrijk dat koffie op een verantwoorde manier geproduceerd wordt, als we ook in de toekomst zoveel mogelijk van een goed bakkie willen kunnen blijven genieten.


Arabica plant

Van alle verschillende koffieplanten heeft vooral de Arabica plant te lijden onder deze problemen. Niet alleen is dit slecht nieuws voor koffiedrinkers zelf, het bedreigt ook het levensonderhoud van de talloze koffieboeren die deze koffiebonen produceren en de mensen die voor hen werken. Omdat de temperaturen langzaam hoger worden en de weersomstandigheden extremer als gevolg van klimaatverandering, hebben veel boeren hier op allerlei manieren last van.

Het verband tussen klimaatverandering en koffie

Dit alles vertaalt zich op verschillende manieren naar de koffieplantages. Planten worden eerder ziek en er duiken meer soorten ziektes op dan eerder het geval was. Ook insecten spelen een grote rol, en bedreigen de oogst. Klimaatverandering heeft dus een grotere invloed op de productie van koffie dan veel mensen misschien in eerste instantie denken. Hieronder gaan we kijken naar hoe dit precies, hoe serieus deze bedreigingen zijn en wat ze betekenen voor de smaak en aroma van koffie.

Ander weer

Zoals reeds benoemd, heeft de vergadering van het weer een aardige invloed op de manier waarop koffie wordt gemaakt. Nu geldt dit natuurlijk in veel meer sectoren en voor allerlei andere zaken. De weersomstandigheden veranderen immers overal en hebben daardoor grote invloed in vele branches, maar voor de productie van koffie geldt dit zeker ook. De mate waarin neerslag valt en hoeveel deze op bepaalde plaatsen valt wordt tevens meer en meer extreem, waardoor het niet uit te sluiten is dat koffie niet op elke plek meer gemaakt kan worden in de nabije toekomst.

Wordt de koffieplant bedreigd?

De koffieplant wordt op meerdere manieren bedreigt. Hiervan vormt klimaatverandering een van de grootste gevaren. Gelukkig is er echter ook goed nieuws. Zo zijn er verschillende organisaties die samen hard werken om koffieboeren te helpen op dit gebied. Zo worden ze onder andere geassisteerd met het aanpassen van hun manier van werken. Dat zal in de toekomst gaan helpen om beter met de gevolgen van klimaatverandering om te gaan. Ze krijgen onder andere toegang tot de middelen om bepaalde plagen tegen te gaan, maar leren ook andere dingen dan alleen koffiebonen te verbouwen.

Schimmels en insecten

Een van de meest serieuze bedreigingen die optreden als gevolg van klimaatverandering, zijn schimmels en insecten. Deze kunnen bijvoorbeeld de bladeren van koffieplanten ernstig aantasten en daardoor hele plantages verwoesten. De planten kunnen uiteindelijk zelfs helemaal doodgaan met een schamele of helemaal verwoeste oogst tot gevolg. Hieronder zien we een paar voorbeelden van ziektes die hierdoor kunnen ontstaan.

Boorkever

De boorkever is een minuscuul beestje met een zwarte kleur. Dat lijkt daarom ook vrij onschuldig, maar wanneer het eitjes gaat leggen kan dit flinke schade toedienen aan koffiebessen. Als een van de weinige insecten die planten eet kunnen ze bovendien tegen cafeïne. Mede daardoor vormen ze een steeds grotere bedreiging voor veel koffieboeren op diverse plekken ter wereld.

Roest

Koffieroest is een ander probleem wat aardig groot kan worden. Dit is een soort schimmel wat ook op de bladeren gaat zitten. Daardoor kunnen deze aardig worden aangetast, waarna koffieplanten langzaamaan dood kunnen gaan. Wat het nog erger maakt, is dat het vrij eenvoudig via de lucht verspreid kan worden. Dit zorgt ervoor dat het in korte tijd op grote schaal schade kan aanrichten en de koffieplantages in hele gebieden kan verwoesten.

Hogere prijzen

Al deze zaken zijn natuurlijk kwalijk, en kunnen een ernstige invloed hebben op de productie van koffie in vele regio's. Een van de gevolgen die het daarom kan hebben is dat koffie in de toekomst stukken duurder kan gaan worden. Dat is de laatste tijd al een beetje aan de gang, maar kan met als oorzaak klimaatverandering zeker nog erger worden. Daarmee zal koffie steeds meer een luxeproduct gaan worden in de toekomst als er niet snel iets zal veranderen.

Wat kan eraan worden gedaan?

Er zijn dus al meerdere initiatieven gaande om wat te doen aan deze ontwikkelingen. Maar kun je zelf ook iets doen als koffiedrinker? Dat kan wel degelijk. Kies voor duurzame koffie en probeer je te verdiepen in wat het effect van klimaatverandering is op de oogst hiervan. Daarmee draag je een steentje bij aan de productie van duurzame koffie, zodat ook volgende generaties ervan kunnen genieten.

Andere smaken

Wat alles nog iets gecompliceerder maakt, is dat de koffieplant erg gevoelig is. Daardoor kunnen kleine veranderingen al een aardig groot effect hebben. Denk daarbij aan het aantasten van de smaak en de geur. Door verschillen in temperatuur wordt niet alleen de smaak anders, maar groeien er ook minder bonen per plant, waardoor koffie dus steeds schaarser wordt. Daarom is het dus belangrijk voor koffieboeren en drinkers overal ter wereld dat er zo snel mogelijk iets gaat veranderen.