ALKMAAR - In de gemeente Alkmaar worden op donderdag 4 mei op vier verschillende plaatsen herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Op vrijdag 5 mei is er in De Alkmaarder Hout het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur.

Herdenken op 4 mei, vieren op 5 mei

Op 4 mei herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Alkmaar: Grote Sint Laurenskerk, 19.00 uur 

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst spreekt burgemeester Piet Bruinooge de herdenkingsrede uit. Leerlingen van OBS Nicolaas Beets, Tom Groot, Shoshana Weizel, Rozemarijn de Weert en Emma Groot, dragen voor en het Regionaal Jeugdorkest Artiance - dirigent Otto de Jong – en organist Ronald van der Veen verzorgen de muziek. Om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en mevrouw Bruinooge leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20.00 uur is de twee minuten stilte gevolgd door het defilé. Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar en scouting De Geuzen verlenen hun medewerking. De wethouders Jan Nagengast (CDA) en Elly Konijn (D66) zijn hierbij tevens aanwezig.

Oudorp/Sint Pancras: Stille Tocht en herdenking, 19.20 uur

Om 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg. Wethouder Victor Kloos (OPA) loopt mee en legt, tijdens de herdenkingsceremonie bij het monument, samen met de burgemeester Hans Cornelisse van Langedijk, een krans.

Stompetoren: ‘Het Schermer Wapen’ en de kerk, 19.50 uur

Om 19.50 uur vertrekt het gezelschap van ‘Het Schermer Wapen’ naar het monument bij de kerk. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging door wethouder Anjo van de Ven (OPA). In de kerk houdt de wethouder een toespraak evenals de uit de Schermer afkomstige heer Piet Posch, De Schermer jeugd en Schermers Fanfare verlenen hun medewerking aan de herdenking.

De Rijp: Grote Kerk, 4 mei 18.50 uur

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Rijp houdt wethouder Pieter Dijkman (VVD) een toespraak. Aansluitend volgt een lezing door Frederique Windhorst: “Onbesproken momenten, door de ogen van toen en nu”. Hierin staan de ervaringen van kinderen in oorlogstijd centraal. Windhorst is senior-adviseur radicalisering en polarisatie bij de gemeente Amsterdam en in haar vrije tijd illustrator. Na de lezing volgt het Wilhelmus en is de Stille Tocht naar de Katholieke begraafplaats voor de kranslegging en twee minuten stilte om 20.00 uur. Aansluitend is de bloemlegging bij het monument nabij Noordeinde.

Dubbelexpositie van kindertekeningen 

In de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en in de Grote Kerk in De Rijp staat een dubbelexpositie van kindertekeningen opgesteld. De tekeningen laten zien wat kinderen in oorlogstijd hebben gezien en meegemaakt. Daarnaast zijn er een paar tekeningen over hun dromen. Een deel van de tekeningen is gemaakt door Joodse kinderen in 1943 en 1944 toen zij gevangen zaten in concentratiekamp Theresienstadt.
Het andere deel is gemaakt door Syrische kinderen die nu op de vlucht zijn en wonen in veilige opvanglocaties van ‘Save the Children’ in Italië en in vluchtelingenkamp ‘Za’atari’ in Jordanië.

De expositie is samengesteld door en aangevuld met tekeningen van Frederique Windhorst. Zij verzorgt dit jaar ook de herdenkingslezing in De Rijp. De tentoonstellingen zijn te zien in Alkmaar op 28 en 29 april en 5 en 6 mei van 11-17 uur en in De Rijp: 6 en 7 mei van 14-16 uur. En in beide kerken op 4 mei voorafgaand aan de Dodenherdenking.

Alkmaar: Bevrijdingsfestival, 5 mei van 12.30 – 20.15 uur

Het 5 Mei Comité Alkmaar organiseert voor de 22e keer in De Alkmaarder Hout het bevrijdingsfestival. Op twee podia spelen zeven bands en er zijn veel activiteiten voor kinderen. Nieuw dit jaar is ‘Speeddaten met Veteranen’. Voor het eerst is het mogelijk om enkele van de 550 Alkmaarse veteranen te spreken over hun (humanitaire) missies. Om 13.30 uur wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken door burgemeester Piet Bruinooge. Zie voor het volledige programma www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nl en Twitter.com/5meialkmaar

Bevrijdingsloop: De Rijp, Stompetoren en Alkmaar

In de nacht van 4 op 5 mei brengen lopers van atletiekvereniging Hylas, politie, brandweer en inwoners uit de hele gemeente Alkmaar, het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar het Bevrijdingsfestival in De Alkmaarder Hout. Ze doen dit in een estafette van 185 kilometer. Onderweg houden ze korte herdenkingen in De Rijp (9.20 uur RK begraafplaats), Stompetoren (10.50 uur Herdenkingsmonument) en in Alkmaar (13.15 uur monument aan de Harddraverslaan). Om 13.30 uur bereiken ze de finish op het festivalterrein en wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken door de burgemeester.

Vlaginstructie

De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. Op 5 mei (Hemelvaartsdag) hangt de Nederlandse vlag (zonder wimpel) in top.

Meer informatie:

Herdenken op 4 mei: www.alkmaar.nl/nieuws 
Vier Vrijheid op 5 mei: www.5meialkmaar.nl 
Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl
Herdenkingsstenen Joods Alkmaar:www.herdenkingsstenenjoodsalkmaar.nl