fotograaf Rob Verhagen
Dobla, het chocoladebedrijf uit Heerhugowaard dat een Chocolate Experience wil beginnen in de voormalige Ringers Chocoladefabriek in het centrum van Alkmaar, heeft de afgelopen maanden genoeg partners gevonden voor een aantrekkelijke publieksattractie rondom food en taste. Samen kunnen zij de hele voormalige fabriek in gerestaureerde staat huren van de huidige eigenaar, of van een nieuwe eigenaar die de restauratie van de oude chocoladefabriek ter hand wil nemen.
Dat bleek afgelopen donderdag tijdens de presentatie van de uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek naar de plannen. Daarmee is voor Dobla aan een belangrijke voorwaarde voldaan om door te gaan met dit project.

Chocola en meer lekkers
Dobla vult alle bedrijvigheid rond chocola in, en wil het hoofdkantoor en innovatiecentrum in 2018 verhuizen naar een gerestaureerde Ringersfabriek. De geplande chocolate experience kan in Ringers worden omringd met andere experiences op het gebied van wijn, likeur, koffie, zuivel, brood en de ambachtelijke patisserie zoals suikerwerken, ijs en banket.

Op hoger gelegen verdiepingen kan kantoorruimte komen, waarvoor Triple IT, een grote Alkmaarse ICT-onderneming zich heeft gemeld.

Patisserie-academie
De ambities van Arthur Dontje, grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter van Dobla, om er een internationaal hoogstaande patisserie-opleiding te starten, kunnen worden gerealiseerd door de complete verhuizing in 2018 van Culinair Centrum Beverwijk naar Ringers. Dit landelijk vermaarde particuliere culinaire opleidingscentrum biedt koks- en patisserieopleidingen op hoog niveau, en kijkt uit naar de samenwerking met het innovatiecentrum van Dobla bij de ontwikkeling van de nieuwe top-opleiding.

Hotel, conferentiecentrum, likeuren en cocktails
Een groot deel van de gerestaureerde chocoladefabriek kan in gebruik worden genomen als hotel en conferentiecentrum. Investeerders die schuilgaan achter de naam Achterberg Hotels hebben zich hiervoor gemeld. Kamers voor Hotel Ringers kunnen als ludieke actie al geboekt worden. Het hotel wil de hotelbar invullen als een combinatie van cocktailbar en likeurdistilleerderij.

Restaurants in één hand
Aanvullende horeca zoals lunchroom, restaurant, coffee experience en ijssalon heeft de beste kansen door dit allemaal in handen van één marktpartij te brengen. Hiervoor is Albron Leisure uit De Meern in beeld. De Colombiaanse koffieproducent Hacienda Venecia was de eerste die zich meldde voor een brand experience in Ringers, als pilot store voor de Europese markt. Albron Leisure kan dat concept hier voor hun ontwikkelen en er een Alkmaarse ondernemer bij zoeken.

Wijn en zuivel
Voor de wine experience is BeauVin uit Alkmaar aangesloten. Een zuivelexperience met productie en verkoop van ijs, slagroom, zuiveldesserts en kaasproducten wordt opgezet door Kaasspeciaalzaak Blankendaal uit Alkmaar. Met een groot zuivelconcern maken zij plannen om dit ook te benutten als visitor center en brand experience voor diens aangesloten boeren, zakelijke klanten en consumenten.

Brood en banket
Voor een experience rond brood en banket zoeken bakkerij Fermento uit Alkmaar en Koekjesbakkerij Veldt uit Veenendaal de samenwerking met elkaar. Een bakery experience in San Francisco dient als voorbeeld. Fermento wil in Ringers uitgroeien tot een sociale onderneming die praktijkopleidingen aanbiedt in de bakkerij voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Davelaar jodenkoeken terug naar Alkmaar
Veldt Koekjesbakkerij maakt de Davelaar jodenkoeken, die oorspronkelijk uit Alkmaar komen. De koekjesbakker wil in Ringers de Davelaar-koeken nadrukkelijker profileren als Alkmaars product. De onderneming heeft diverse landelijke prijzen gewonnen met haar sociale en innovatieve personeelsbeleid, en ziet in de samenwerking met Fermento een nieuwe uitdaging.

Financieel tekort lijkt op te lossen
Dobla, de gemeente Alkmaar en BOEi, een non-profit organisatie, die zich inzet voor restauratie en herbestemmen van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed in Nederland, onderzochten de afgelopen maanden de haalbaarheid van de restauratie en herbestemming van de voormalige chocoladefabriek. De onderzoekers voorzien een financieel tekort als dit gebeurt, maar dat probleem lijkt op te lossen.

De onrendabele top bedraagt in het gunstigste ontwikkelingsscenario 10% van de investeringskosten van 17 miljoen euro. In scenario's waarbij er verhuurbare vierkante meters worden ingeleverd, bijvoorbeeld voor een extra passage op de begane grond, of indien de eigenaar er bij verkoop aan de ontwikkelaar meer voor wil hebben dan een symbolisch bedrag, loopt de onrendabele top op.

BOEi wil restaureren
Het streven is dat BOEi het pand verwerft en restaureert en vervolgens verhuurt aan gegadigden. BOEi heeft ook na dit haalbaarheidsonderzoek nog steeds interesse in de aankoop en houdt de beste papieren (POM-status, professionele organisatie voor monumentenbehoud) om fondsen, donaties of subsidies te vinden voor een tekort van deze omvang: bijvoorbeeld via Bankgiroloterij, Nationaal Restauratiefonds en/of de provincie.

Met deze aanwijzing door het ministerie van OCW, kan BOEi makkelijker subsidie aanvragen voor monumenten. Bovendien is er dankzij de POM-status voorrang bij de subsidietoekenning in geval van overvraag.

Conclusies
Duidelijk is geworden dat Dobla voor een herbestemming van het potentiële monument voldoende gegadigden heeft gevonden waarmee een aansprekend “delicatesse concept” kan worden neergezet. Er zullen in nauwe samenspraak met Rabo Vastgoed-divisie BPD, de eigenaar van het pand, verschillende vervolgstappen gezet moeten worden.

Daarbij wordt ook gekeken naar de opbrengstpotentie van de complete BPD-locatie, waar de oude Ringersfabriek slechts deel van uitmaakt. Ook wordt alvast gezocht naar subsidiemogelijkheden. In het najaar is dan pas duidelijk of het plan echt haalbaar is.Meer informatie over het plan is te vinden op www.openringers.nl of www.fb.com/OpenRingers