Je herkent het vast wel, jullie staan op het punt om te vertrekken op vakantie, en ineens schieten er nog allerlei dingen te binnen waarvan je niet meer zeker weet of je ze nou wel of niet hebt gedaan. Heb je je paspoort wel bij je? Is je telefoonoplader ingepakt? Staat het gas nog aan? Met onderstaande tips kan jij dit jaar goed voorbereid op vakantie!


1. Het inpakken voorbereiden
Het is verstandig om op tijd te bedenken wat je mee wilt nemen op vakantie. Maak een plekje vrij waar je alle spullen neer kunt leggen die jij in ieder geval mee wilt nemen op reis. Zo voorkom je dat je zomergarderobe vervolgens nog bij de was ligt. Wees je bij het selecteren van kleding bewust van het type vakantie, is het een zonvakantie of ga je bijvoorbeeld backpacken? En reizen jullie met de auto, de boot of het vliegtuig? Dit voorkomt overbodige spullen en overvolle koffers of tassen.

2. Controleer de papieren
Controleer voor je vertrekt ook goed alle papieren. Wanneer verlopen de identiteitsbewijzen? Heb je al een reisverzekering afgesloten? Zijn de reispapieren in orde en heb je deze op een goede plek bewaard? Door dit te controleren heb je voor het vertrek al een stuk meer rust in je hoofd. Mochten er thuisblijvers zijn, laat dan belangrijke adressen en telefoonnummers voor ze achter. Zo kunnen ze je altijd nog bereiken.

3. Laat je huis netjes achter
Het checken en vervolgens dubbel checken van je spullen brengt toch altijd een beetje chaos met zich mee. Dit heeft ook gevolgen voor je huis. Het kan verleidelijk zijn om de deur dicht te trekken en de rommel te laten voor wat het is, maar toch is het verstandig om het huis netjes achter te laten. Wanneer je thuis komt van een lange reis is opruimen namelijk het laatste waar je zin in hebt.

4. Regel je geldzaken
Binnen Europa is reizen door de komst van de euro een stuk gemakkelijk geworden, je hoeft niet meer te denken aan het wisselen van geld. Ga jij buiten Europa op vakantie? Dan is het wel handig om je hier nog even in te verdiepen. Een creditcard valt tegenwoordig ook onder de onmisbare items op reis, in veel gevallen kun je bijvoorbeeld geen auto huren zonder creditcard. Heb jij geen creditcard, maar wil je wel pinnen? Wees je ervan bewust dat betalen buiten Europa niet standaard mogelijk is. Zorg er dus voor dat je bankpas ook klaar is voor de vakantie.

5. Niet vergeten: een annuleringsverzekering afsluiten
Voor iedere vakantieganger is een annuleringsverzekering onmisbaar. Stel dat je onverwachts niet kan gaan door je gezondheid of dat je eerder terug moet. Staat jouw reis eenmaal vast, dan kun je hier niet kosteloos vanaf. Hoe korter van tevoren je de reis moet annuleren, hoe hoger de annuleringskosten. Deze kunnen oplopen tot maar liefst 100%. Heb je nog geen annuleringsverzekering? Neem dan eens een kijkje bij InShared. Let op, een annuleringsverzekering moet altijd binnen 7 dagen na het boeken van je reis afgesloten zijn.