Gemeente Alkmaar start proef met gft bij hoogbouw

Door Redactie op Woensdag 4 oktober 2017 16:26  Algemeen  proef, gft, hoogbouwBron: Gemeente Alkmaar


Gemeente Alkmaar start proef met gft bij hoogbouw

ALKMAAR - In oktober start Stadswerk072 namens de gemeente in Alkmaar een proef met de inzameling van gft-afval bij een aantal hoogbouw woningen. Omdat bewoners van hoogbouw niet beschikken over een tuin en dus geen groene container hebben, zijn hun mogelijkheden om afval te scheiden beperkt.

Daardoor bevat het restafval bij hoogbouw nu nog veel groente- en fruitafval en etensresten. Als onderdeel van de doelstelling van de gemeente Alkmaar om 60% van het afval te scheiden, wordt nu een proef gestart met de inzameling van gft bij hoogbouw.

Doel van de pilot

Het doel van de proef is om te achterhalen wat bewoners van hoogbouw de meest prettige manier vinden om gft te scheiden. Om dit uit te zoeken, worden op verschillende locaties andere werkwijzen uitgeprobeerd tijdens de pilot. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht of het helpt gft- containers af te sluiten met een toegangssysteem om te voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt. Daarnaast wordt gekeken op welke manier de inzet van communicatie kan ondersteunen in het bevorderen van afvalscheiding. En er wordt meegenomen wat het effect is van het verstrekken van keukenfaciliteiten en welke soort container het best voldoet.

Hoe?

De proef wordt uitgevoerd bij 26 flats in de gemeente Alkmaar. Alle locaties die aan de pilot deelnemen worden voorzien van de gft-container, al dan niet voorzien van een toegangssysteem. Hierin kunnen bewoners afval van groente en fruit en etensresten gooien. Deze containers worden wekelijks geleegd. De proef duurt tot maart 2018. De resultaten uit de proef geven inzicht in wat de beste inzamelmethode voor gft bij hoogbouw is. Op basis daarvan wordt bepaald hoe de inzameling van gft bij hoogbouw voor de rest van de gemeente Alkmaar ingericht zal worden. Op de site van Stadswerk072 is meer informatie over de pilot te vinden.

Pop-up store duurzaamheid

Vanaf dinsdag 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, is de pop-up store duurzaamheid geopend op de Gedempte Nieuwsloot 47. Daar kunt u ook voor al uw afvalvragen terecht. De afvalcoaches zullen daar aanwezig zijn en kunnen u alles vertellen over bijvoorbeeld afvalscheiding en omgekeerd inzamelen. Kom dus langs!