ALKMAAR - Inwoners van Alkmaar lenen 19 procent lagere bedragen dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl naar de lening aanvragen van Alkmaarders in 2022. Inwoners van Alkmaar leenden dat jaar gemiddeld 11.014 euro. In heel Nederland was het gemiddelde 13.595 euro.


Veel minder lenen voor verbouwingen in Alkmaar


Geld.nl keek ook voor welke doelen Alkmaarders een lening aanvroegen. “Hierbij valt op dat ze veel minder vaak lenen voor een verbouwing”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Slechts 8,6 procent van de lening aanvragen uit Alkmaar was voor een verbouwing. Dit terwijl in heel Nederland gemiddeld 14,7 procent leen voor verbouwingen.”

Ook lenen voor auto’s is in Alkmaar minder populair (26,7 procent) dan gemiddeld in Nederland ( 28 procent).

Lenen voor inboedel relatief populair in Alkmaar


Alkmaarders leenden dan wel weer relatief vaak voor meubels. In Alkmaar leende 7,7 procent in 2022 voor inboedel. In het Nederland was dat 6,9 procent.

Tip! Voordelig geld lenen in Alkmaar? Bij geld lenen via Geld.nl, maak je altijd eerst een vergelijking. De rentes verschillen namelijk flink per kredietverstrekker, waardoor je soms wel 393 euro minder betaalt voor de goedkoopste lening dan voor duurste lening. Door te vergelijken bespaar je dus een hoop geld.