ALKMAAR - Het is niet verrassend dat de COVID-19-pandemie het idee om online een matras te kopen bijzonder aantrekkelijk heeft gemaakt. Het gemaksfactor valt niet te ontkennen, wat je ook zult merken als je online overstapt op een andere energieleverancier. Maar hoe kies je een matras zonder het eerst te proberen? Net zoals het kopen van een auto, kan het een hele klus zijn om een ​​aankoop te doen zonder een proefrit, maar deze tips helpen alsnog bij het kopen van een matras op het internet!

Retourneren of ruilen
Veel online retailers zijn goed op de hoogte van de zorgen van consumenten en bieden geld-terug-proefperiodes en omruilprogramma's. Maar neem de tijd om de kleine lettertjes van het retourbeleid en de opties te lezen. Wie betaalt de verzending en hoe wordt een matras verpakt voor retournering? Door dit te doen voordat je een matras online koopt, kun je de nodige problemen voorkomen.

Misleidende marketing
Veel detailhandelaren doen gezondheidsclaims zoals 'biologisch', 'natuurlijk' en 'chemicaliënvrij', maar niet alle zijn ondersteund of wetenschappelijk gebaseerd. Velen voldoen niet aan de Groene Gidsen van de Federal Trade Commission, richtlijnen die marketeers zouden moeten gebruiken om misleidende marketingpraktijken te vermijden. Dit is van de Amerikaanse overheid, maar alsnog kan ook in Nederland hier gebruik van worden gemaakt.

Huiswerk
Controleer zorgvuldig beoordelingen en consumentenwaarborgen voordat je koopt. Kijk naar de 4- of 5-sterrenrecensies, vaak de eerste die op een website verschijnen, maar lees ook minder gunstige recensies en zoek ook naar de meest recente recensies om patronen te zien die je ofwel meer comfort geven of juist een rode vlag zijn waardoor je ervoor kiest om een andere matras aan te schaffen.

Bezorging
Nu aangeboden door vrijwel elke grote beddengoedfabrikant, worden matrassen gecomprimeerd en opgerold voor verzending in dozen van hanteerbare afmetingen. De matras zet uit wanneer deze wordt losgelaten, vaak in een kwestie van uren. De meeste bedden die op deze manier zijn verpakt, zijn gemaakt van traagschuim, maar tegenwoordig zijn er ook enkele binnenvering en verstelbare luchtbedden beschikbaar. Dit kan een bezorgvriendelijke benadering zijn wanneer een kleine lift, trappenhuis of gang de komst van je nieuwe matras bemoeilijkt. Check dus voordat je een aankoop doet hoe de matras bezorgd zal worden.

Soort matras
Als je altijd een conventionele matras met binnenvering of een matras met traagschuim heeft gehad, kan het kopen van hetzelfde type matras de kans vergroten dat het gevoel van de matras goed bij je past. De technologie van traagschuim en binnenvering is de afgelopen jaren echter aanzienlijk verbeterd. Blijf op de hoogte van de veranderingen en weet wat voor soort slaper je bent (zij, rug, buik) voordat je bestelt.