ALKMAAR - De professionele voetbalclub Alkmaar ’54 is in 1954 opgericht. Samen met negen andere clubs sluiten ze zich aan bij de Nederlandse Beroeps Voetbalbond. Door de jaren heen heeft AZ zich ontwikkelt tot een succesvolle voetbalclub in Nederland. Dit betekent dat er regelmatig Europees voetbal gespeeld wordt.

Maar een klein handje Nederlandse clubs krijgt jaarlijks de kans om Europees voetbal te spelen. De winnaar van de Eredivisie krijgt een directe ticket voor de Champions League groepsfase, de nummer twee krijgt een ticket voor play-offs van de Champions League en de nummer drie voor de Conference League. De winnaar van de KNVB Beker mag gaan strijden in de Europa League. AZ, FC Twente, Ajax, Feyenoord en PSV wisselen van de tickets af. De wedstrijden zijn te volgen via de sportkanalen in Nederland, het nieuws sport of live blogs.

AZ in Europa

Er zijn drie grote toernooien waar clubs door heel Europa aan mee kunnen doen. Het hoogste niveau is de UEFA Champions League. Hier doen grote clubs zoals Real Madrid, Manchester City en Bayern München aan mee. Het volgende niveau is de Europa League gevolgd door de Conference League. De eerste keer dat AZ Europees voetbal speelde was in het seizoen van 1977/78. De Alkmaarders hebben na Ajax, PSV en Feyenoord de meeste Europese duels gespeeld van de Nederlandse clubs.

AZ heeft tegen grote clubs gespeeld zoals FC Barcelona, Liverpool, Internazionale, Benfica en Manchester United. De club heeft een reeks van 32 ongeslagen thuiswedstrijden neergezet op Europees niveau, maar dit werd uiteindelijk gebroken door de nederlaag tegen Everton in 2007/2008.

Interessante statistieken van AZ in Europa

De grootste overwinning van AZ in Europees verband was tegen Red Boys Differdange uit Luxemburg. De club won met 11-1 in eigen huis. Dit was in het eerste Europese seizoen van AZ. Willem van Hanegem had de eer om het eerste Europese doelpunt te scoren voor AZ. In de volgende ronde moesten ze het opnemen tegen FC Barcelona. In eigen huis en in Camp Nou eindigde de stand in 1-1. De verlenging veranderde hier niks aan en dus moesten er strafschoppen genomen worden. FC Barcelona nam deze beter.

Het succesvolste seizoen van AZ

In het seizoen van 1979/1980 werd de tweede plek in de Eredivisie bereikt, de KNVB gewonnen en de finale van de UEFA Cup behaald. In de finale was opnieuw Ipswich Town te sterk voor de Alkmaarders Engelse clubs weten AZ vaak aan de kant te zetten. Het volgende seizoen wint AZ de landstitel en dus is het tijd om deel te nemen aan het hoogste Europese niveau. Liverpool is hier in de achtste finales te sterk waardoor AZ uit het toernooi ligt.

AZ 2018 – 2023

In de seizoenen 2018/2019 en 2019/2020 werd de Europa League bereikt. Beide seizoenen waren geen groot Europees succes. Een jaar later brak de corona pandemie uit. Hierdoor werd de Eredivisie gestopt en stond AZ op de tweede plek. Dit leverde een Champions League ticket op. Na uitschakeling in de voorronden van de Champions League kwam AZ ook niet verder dan groepsfase in de Europa League. Dit seizoen staan de Alkmaarders in de kwartfinale van de Conference League.