ALKMAAR - Als het aankomt op het energielabel voor kantoren is het vanaf januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dat heeft dus een flinke invloed op het kantorenbestand van Nederland. Het is namelijk zo dat maar liefst 52% van het aantal vierkante meters kantoor hier nog niet aan voldoet. Daarom moet jij als bedrijf zijnde je goed voorbereiden op de nieuwe maatregelen. Het is namelijk zo dat jij jouw kantoorpand niet meer mag gebruiken als kantoor wanneer je niet aan de nieuwe norm voldoet.


Het verbeteren van het energielabel

Als jij als eigenaar wilt voldoen aan alle eisen in 2023 dan moet je het kantoorpand energiezuiniger maken. Het is een investering die je weer kunt terugverdienen door de besparing op energiekosten. We hebben het dan over maatregelen zoals led verlichting, isolatie, zonnepanelen etc.

In 2030 alle kantoren energielabel A

Als je eenmaal energielabel C hebt behaald ben je helaas nog niet klaar met verduurzamen. In 2030 moeten alle kantoorpanden namelijk energielabel A hebben. Het is een tussenstap naar het energieneutraal zijn van alle kantoren in 2050.

Door energielabel korting op rente

Banken zoals de Rabobank en ING hebben tegenwoordig eisen aan het energielabel bij het financieren van de kantoorpanden. De ING heeft bijvoorbeeld afgesproken geen panden met een label D of lager te financieren. De Rabobank doet het iets anders, zij rekenen een opslag op de rente bij dat soort panden. Wanneer jij een energielabel A of V hebt kun je korting krijgen op de rente. Zo bespaar je juist geld als je een energiezuinig bedrijfspand hebt. De investering is dus snel terug verdiend en je bent goed bezig voor het milieu.

Advies voor het verbeteren van je energielabel

Nu ben je hoogstwaarschijnlijk wel benieuwd naar hoe je dat energielabel C of hoger kunt bereiken. Ten eerste kun je het beste eerst vaststellen wat je huidige energielabel is en wanneer deze is afgelopen. Daarna is het van belang om een gecertificeerde energieadviseur als

Bedrijfsenergielabels

in te schakelen om een rapport op te laten stellen.Daar komen dan stappen in te staan die jij moet zetten om dichterbij het energielabel C of hoger te komen. Als jij deze stappen allemaal netjes volgt zal jij voor 2023 dat energielabel C voor kantoren bemachtigd moeten hebben. Daarna kun jij natuurlijk verder gaan met de stappen om in 2030 ook te voldoen aan de eis voor energielabel A.