ALKMAAR - Het zijn dure tijden. De energieprijzen rijzen de pan uit en ondanks dat er wel wat gecompenseerd wordt, is het goed om te proberen zoveel mogelijk te besparen. Dit kan je op den duur namelijk een hoop geld besparen. Maar hoe kan je dat nou het beste aan? Er zijn verschillende manieren om energie te besparen, zowel goedkoop, als besparingen die een eenmalige investering eisen.

Bespaar met je wasmachine
Allereerst kun je al best wat energie besparen door je wasmachine slim te gebruiken. In eerste instantie loont het al door te proberen minder vaak te wassen en op een lagere temperatuur. Daarnaast is het ook goed om eenmalig te investeren in een duurzame wasmachine. Hiermee kun je op den duur veel geld besparen, waardoor de wasmachine uiteindelijk zichzelf bijna terugverdient. Maar wat is dan de beste wasmachine? Hiervoor kun je je het beste goed laten adviseren. Buiten het duurzaamheidsniveau zijn er namelijk nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kun je kijken naar de grootte van de trommel en de wasmachine zelf, maar ook naar eventuele extra opties.

Zet de verwarming lager
Daarnaast is een voor de hand liggende, maar simpele en effectieve manier om energie te besparen door simpelweg de verwarming een tandje lager te zetten. Daarmee bespaar je al snel vrij veel. Om dit te kunnen doen zonder dat je het te koud krijgt, is het echter wel belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Dit kun je meteen goed laten doen, maar dit is best een flinke investering. Gelukkig zijn er ook al kleine dingen die je kunt doen om warmte beter vast te kunnen houden. Denk bijvoorbeeld eens aan het dichten van gaten, het ophangen van gordijnen of het gebruiken van verwarmingsfolie. Je zult zien dat kleine aanpassingen al een groot verschil maken.

Korter douchen
Tot slot kun je ook veel energie besparen door korter te douchen en over het algemeen zuiniger met water om te gaan. 20% van je energiegebruik komt namelijk door het opwarmen van water. Dit is aardig veel. Door iets korter te douchen (of iets kouder) kun je dan ook al aardig wat besparen. Ook koken met koud water scheelt al veel. Zo hoeft de ketel namelijk niet helemaal op te warmen. Het zijn de kleine dingen die uiteindelijk al een groot verschil kunnen maken in jouw portemonnee.