ALKMAAR - De overheid zal naar verwachting vanaf 2025 het salderen van zonne-energie stapsgewijs en geleidelijk afschaffen. Wat betekent dit voor eigen gebruik? In de jaren daarna wordt het direct gebruiken van zonne-energie en de opslag van stroom financieel gezien interessanter. Op dit moment profiteert iedereen met zonnepanelen van de salderingsregeling.


Hoe werkt saldering de komende jaren eigenlijk? Installatiebedrijf Zelfopwekken.nl geeft een duidelijke uitleg van de plannen voor de geleidelijke afschaf van saldering.

Volgens Minister Jetten voor klimaat en Energie zal niet alleen de aanschafprijs, maar ook het aandeel eigen verbruik achter de meter in de toekomst steeds meer invloed hebben op de rendabiliteit van zonnepanelen. Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds aantrekkelijker om het aandeel eigen verbruik te vergroten, bijvoorbeeld door bepaalde apparaten zoals de wasmachine te laten draaien wanneer de zon schijnt. Hierdoor kan de volledige elektriciteitsprijs per kilowattuur, inclusief belastingen, worden bespaard, terwijl de waarde van een kilowattuur die aan het net wordt geleverd dus geleidelijk afneemt naarmate de afbouw vordert.

Jetten benadrukte dat TNO heeft berekend dat een toename van het aandeel eigen verbruik met 10 procent resulteert in een terugverdientijd die ruim een half jaar korter is. Hij verwacht dat de afbouw van het salderen een positieve stimulans zal zijn voor huishoudens om energiebewuster te leven. Bij de evaluatiemomenten in 2025 en 2028 zal specifiek worden gekeken naar het effect van de afbouw op het aandeel eigen verbruik.

"Zolang de terugverdientijd voor particuliere huishoudens laag blijft en de businesscase voor verhuurders en woningcorporaties rendabel blijft, is er geen reden om aan te nemen dat de afbouw van de salderingsregeling een negatief effect zal hebben op de groei van zonnepaneleninstallaties op daken," concludeerde Jetten.

Belangrijk punt om te benoemen is dat er dus wel een terugleververgoeding blijft bestaan voor teruggeleverde stroom. Daarmee blijft het in Nederland financieel gezien zeer interessant om zonne-energie op te wekken.

Het installatiebedrijf Zelfopwekken.nl kan vrijblijvend voor u uitrekenen hoe snel u een set zonnepanelen kunt terugverdienen. Vraag gratis en vrijblijvend offerte op voor een complete set zonnepanelen inclusief montage. Doe de dakcheck via de website.

4 Tips: zelf meer zonnestroom verbruiken

1. Verwarm water elektrisch, dus plaats elektrische (close-in) boilers voor douche- en tapwater. Verwarm het water in boilers of een buffervat van uw volledig elektrische warmtepomp overdag met zonnestroom.

2. Wassen als de zon schijnt. Zet de wasmachine en de vaatwasser overdag aan als de zonnepanelen stroom opwekken. Op veel apparaten zitten tegenwoordig vaak timers die u kunt instellen. Zet ook de wasdroger pas aan als de zonnepanelen stroom opwekken.

3. Laad uw elektrische auto zoveel mogelijk overdag op. U kunt daarvoor in sommige gevallen een automatische timer instellen. Let goed op wat de mogelijkheden zijn van uw oplaad-app en uw laadpaal.

4. De batterij van uw elektrische auto heeft tot wel tien keer zoveel capaciteit een thuisbatterij. Een laadpunt thuis waarmee bi-directioneel laden (en ontladen) mogelijk is, kan daarom extra interessant zijn om te overwegen.