ALKMAAR - Aflossingen, puntenkoersen, afvalraces en klassementen. De afgelopen drie dagen stond Sportpaleis Alkmaar in het teken van de Wieler 3 daagse Alkmaar en de daarbij behorende terminologie. Heel wielerminnend Noord-Holland stond als een blok achter de renners. Een unieke 3 daagse, waar voor het eerste stayeren op het programma stond en de dames achter de derny reden. Een spannende strijd tot aan de laatste ronde. Het koppel Stroetinga/Havik wist de koppelkoers te winnen. Een ijzersterke Kirsten Wild haalde met veel machtsvertoon haar titel binnen bij de Beet-It dames. Voormalig Europees kampioen Atzeni won met gangmaker René Kos de gemeente Alkmaar Stayer Cup.

Een 3 daagse baanwedstrijd met strakke organisatie, nationale en internationale toprenners en enthousiast publiek. Uniek voor Alkmaar, uniek voor de wielerwereld en spannend tot de laatste ronde. Voor het eerst stond tijdens een 3 daagse het stayeren op het programma bij de Gemeente Alkmaar Stayer Cup. De zes snelste Beet-It dames mochten in de finalewedstrijd achter de derny rijden.

Elis Ligtlee gaf als Olympisch Kampioen uit Rio het startschot bij de temporace van de Beet-It dames. Helaas moest de naaste concurrent om de eindzege, Nina Kessler, de strijd staken in verband met een valpartij van enkele weken geleden die haar parten nu speelde. Kirsten Wild wist zich dan ook al vroeg op de avond verzekerd van een eerste plaats. Om de plaatsen 2 tot en met 5 werd tot in de laatste wedstrijd fel gestreden. Later op de avond werd, uniek voor de vrouwen, een derny wedstrijd verreden voor plek 1 tot en met 6. Met het wegvallen van Nina op plek twee was de strijd hevig. Ellie Russel wist in deze strijd Marjolein van ’t Geloof van het podium te stoten en eindigde op plek drie, achter Winanda Spoor.

Voor het eerst tijdens een 3 daagse stond het onderdeel Stayeren op het programma. Drie dagen achteréén streden drie koppels om de winst in respectievelijk 80, 80 en 100 ronden. Na dag 2 stonden er 4 koppels aan kop van het klassement, wat zorgde voor een zinderende finale op de laatste dag. In de laatste 10 ronden reden de renners maar liefst drie rijen dik boven elkaar, waarbij de snelheden opliepen tot boven de 80 kilometer per uur. Honig probeerde te profiteren van de één op één strijd tussen Kos en Atzeni en hen bovenin de baan te passeren, maar loste uiteindelijk de rol. Atzeni wist met gangmaker Kos de Gemeente Alkmaar Stayer Cup op zijn naam te schrijven. Het koppel Kos/Fack werd tweede, Kaldenbach/Besteman eindigden op de derde plaats.

De strijd bij de heren werd pas tijdens het laatste onderdeel van de avond beslecht in het voordeel van Stroetinga en Havik. De drie leidende koppels Stroetinga/Havik, Hester/Marquet en Burkart/Lampater pakten een ronde op de nummer 4 en 5 en reden zo naar een podiumplaats. De renners waren sterk aan elkaar gewaagd. De positionering van Havik door Stroetinga op het moment van de laatste sprints was cruciaal. Zij pakten daarmee de eindzege met een verschil van 18 punten op de nummers 2, Hester en Marquet.

Vincent Thijssen, directeur van Alkmaar Sport en organisator van het evenement, reageert direct na afloop enthousiast: “Ik had van te voren niet in kunnen schatten wat de organisatie van een evenement als dit met zich mee zou brengen, maar ons team heeft het ontzettend goed opgepakt. Ik kan met recht zeggen dat ik hier als directeur de afgelopen drie dagen trots rond heb gelopen. Dit alles heeft mijn verwachtingen overtroffen. We hebben Alkmaar als Sportstad op de kaart weten te zetten, en laten zien waartoe Alkmaar Sport –als jong innovatief Sportbedrijf- toe in staat is. Wat mij betreft kunnen we stellen dat we na de eerste editie van de Wieler 3 daagse Alkmaar met de organisatie van de tweede editie kunnen starten.”