ALKMAAR - Er is de laatste tijd veel onrust over het verdwijnen van werk door robots en kunstmatige intelligentie (AI). Zijn wij mensen straks nergens meer nodig? Worden we straks letterlijk geregeerd door computers? Voor veel mensen is dit een beangstigende gedachte. Maar zo’n vaart loopt het gelukkig niet. Zeker als je met je handen kunt en wilt werken is er nog altijd veel werk. In de zorg, in het onderwijs en in de techniek staan bedrijven en instellingen te springen om goed gekwalificeerd personeel. Het is daarvoor ook lang niet altijd nodig om een HBO opleiding te volgen. Het Mbo, vaak een ‘ondergeschoven kindje’ als het gaat om carrièrekansen, biedt volop mogelijkheden om je te laten opleiden voor een leuke baan.

Met de juiste opleiding direct aan de slag

Als je een technische opleiding volgt, zoals bijvoorbeeld bij BLOM opleidingen. Hier leer je bijvoorbeeld om met een hoogwerker om te gaan. Als je daar je certificaat voor hebt gehaald dan heb je in veel gevallen de werkgevers voor het uitkiezen. En het is ook nog eens een opleiding waar je geen maanden mee bezig bent. Wil je lekker in de buitenlucht werken en ben je niet zo’n ‘lettervreter’ en studiehoofd, dan is dit de ideale opleiding voor jou. En je hoeft echt niet bang te zijn dat er na verloop van tijd geen werk meer voor je is. Want het gaat vast nog heel lang duren voordat een robot in staat is om veilig een hoogwerker te besturen.

Steeds meer havisten kiezen voor het Mbo

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer leerlingen die de havo of zelfs het gymnasium hebben afgerond, niet kiezen voor de universiteit of voor een HBO opleiding. Ze gaan liever naar het MBO. De opleidingen zijn minder intensief en vaak korter. Deze mensen redeneren dat ze in de praktijk, als ze eenmaal aan het werk zijn, veel meer leren dan in de schoolbanken of tijdens colleges. En als je met je handen wilt werken dan ben je met een MBO opleiding vaak veel beter af. Het salaris ligt misschien lager, maar als je gestudeerd hebt moet je ook nog maar afwachten of je een leuke baan kunt vinden. Als je pech hebt en je hebt 6 jaar geleden voor de verkeerde richting gekozen is er zelfs een kans dat je helemaal niet aan de slag kunt.

Omscholen voor een leuke baan

We kennen allemaal het verhaal van Fred Teeven die buschauffeur werd terwijl hij ooit in de regering zat als staatssecretaris. Maar hij vond het werk als buschauffeur gewoon leuk en ging doen wat zijn hart hem ingaf. Dat kan ook als je je heftruckcertificaat wilt gaan halen terwijl je voorbestemd was om je vader op te volgen bij zijn administratiekantoor. Als je hart ergens anders ligt dan is het de beste keus om dat pad te volgen. Bedenk dat je tientallen jaren moet werken. Ga zeker niet iets doen waar je vanaf de eerste dag al geen goed gevoel bij hebt.