ALKMAAR - Afgelopen weekend vonden de kwalificatiewedstrijden van Skills Heroes hovenier en monteur mobiele werktuigen plaats. Studenten Mike van den Berg (opleiding monteur mobiele werktuigen), Erik van Rosmalen en Maarten Post (opleiding Tuin, Park & Landschap) zetten een mooie prestatie neer en veroverden daarmee een plaats in de landelijk finale.

Aan de kwalificatiewedstrijd Monteur mobiele werktuigen deden 19 studenten van verschillende mbo-scholen mee. Zij kregen 5 opdrachten, die door een deskundige jury werden beoordeeld. Het Clusius College werd vertegenwoordigd door studenten Mike van den Berg en Bart Oudhuis. Het waren lange en intensieve spannende dagen. Bij diverse machines en tractoren waren van te voren storingen ingebouwd. Aan Bart en Mike de taak om deze zo snel mogelijk te lokaliseren en op te lossen binnen een beperkte tijd. En met succes! Maandag kreeg Mike te horen dat hij behoort tot een van de vijf beste monteurs in opleiding van Nederland. Bart viel net buiten de top 5. Voor Mike betekent het de komende weken flink trainen voor de finale die plaatst vindt van 15 tot en met 17 maart in Zwolle.

Erik van Rosmalen en Maarten Post vormden het Clusius duo tijdens de kwalificatiewedstrijd tuinaanleg in Velp. In totaal streden 16 studententeams om een plaats in de landelijke finale. De studenten legden in een recordtempo een tuin aan en kregen daarbij te maken met de verschillende facetten van het hoveniersvak. Van het uitzetten van maten en peilen tot het aanleggen van de beplanting. Na een spannend juryberaad werd duidelijk dat Erik en Maarten zich gekwalificeerd hebben voor de finale van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg op 22 tot en met 24 februari in Den Bosch.

De winnaars van de landelijke finales van zowel Monteur Mobiele Werktuigen als Tuinaanleg gaan de Nederlandse eer verdedigen tijdens de Euroskills van 26 tot en met 28 september in Budapest. Skills Heroes zijn de Nederlandse vakwedstrijden voor mbo’ers. Studenten krijgen de kans om hun talenten te laten zien in diverse vakrichtingen.