ALKMAAR - We kennen allemaal wel momenten van financiële krapte. Situaties waarbij je spaargeld nét niet toereikend genoeg is en je plotseling geen kant op kan bij een grote (broodnodige) aankoop. In dat geval kan lenen de oplossing bieden. Nadat je de aanvraag hebt gedaan, krijg je echter al heel snel een afwijzing binnen. Wat nu?


Mede door de kredietcrisis van 2008 zijn de gestelde eisen van banken en andere kredietverstrekkers een stuk strenger geworden. Toen werd immers duidelijk dat er te vaak te gemakkelijk geld werd geleend. Ondertussen werden de leningen niet terugbetaald en gingen banken over de kop. Dit mocht nooit meer gebeuren. Uit bescherming voor de burgers én de banken werden dus strengere eisen gesteld. Dit betekent dat je door een zeer uitvoerige kredietcheck moet komen wil je in aanmerking kunnen komen voor een persoonlijke lening. Als je aanvraag wordt afgekeurd, kan dit verschillende redenen hebben. Gelukkig zijn deze redenen in sommige gevallen ook op te lossen.

Negatieve BKR

Bij de aanvraag van een lening wordt altijd gekeken naar een mogelijke negatieve BKR-toetsing. Je krijgt een negatieve BKR als je eerder een lening niet hebt afbetaald. Dit geeft je betrouwbaarheid weer. De meeste banken en kredietverstrekkers zien dit dan ook als directe reden om je af te wijzen. Gelukkig is een negatieve BKR zeker niet blijvend. Er zijn verschillende manieren om de BKR te herstellen. Allereerst door de nog lopende lening direct inclusief rente af te betalen. Dat klinkt gemakkelijk, maar in financiële krapte is dat natuurlijk lastig. Als je BKR hersteld is, zal het gemakkelijker worden om weer opnieuw te lenen.

Lukt het niet om tijdig van je BKR af te komen? Dan is er eigenlijk nog maar één optie over en dat is onderhands lenen. Dat doe je bijvoorbeeld bij vrienden en familie. Zorg er wel voor dat hier duidelijke afspraken over worden gemaakt en dat deze ook worden vastgelegd in een contract. Zo voorkom je dat hier discussies over kunnen ontstaan. Het is natuurlijk wel de vraag of je geldzaken met familie wilt regelen.

Betalingsregelingen

Ook zijn ‘schone’ bankafschriften heel belangrijk. Tijdens de kredietcheck wordt er gevraagd om screenshots van jouw bankafrekening. Zo kunnen ze alle inkomsten en uitgaven beoordelen. Zo zien ze het echter ook als er sprake is van betalingsregelingen. Dit kan mogelijk een reden zijn om jouw aanvraag voor een lening te weigeren. Dit kan echter eenvoudig worden opgelost door deze betalingsregelingen af te lossen.

Gelukkig tellen niet alle betalingsregelingen mee voor de aanvraag. Zo mag je bijvoorbeeld wel een regeling hebben lopen voor een hoge medische kostenpost en het eigen risico van de zorgverzekering. Dit zijn dusdanig hoge kosten dat het geen probleem is om hier een regeling over te treffen.

Geen vaste inkomsten

Het is voor de bank of kredietverstrekker het allerbelangrijkst om te weten of jij de lening daadwerkelijk terug kunt betalen. Dat betekent dus ook dat er een vaste inkomstenbron moet zijn. Zonder vast contract krijg je meestal geen lening. Hoewel er wel sommige aanbieders zijn die akkoord gaan met een brief van jouw werkgever.

Als zzp’er moet je over het algemeen minimaal drie jaar over een eigen onderneming beschikken en in de groene cijfers zitten. Dit omdat de meeste bedrijven in de eerste drie jaar over de kop gaan.