ALKMAAR - Voor een fietsvakantie trekken we er vaak op uit naar provincies in het zuiden of oosten van het land. Daar is meer bos, meer groen en zijn er meer heuvels. En hoewel dat laatste zeker waar is, zijn er in Noord-Holland echter genoeg fietsroutes te vinden die de moeite waard zijn, ook in het landschap in de buurt van Alkmaar. Hieronder ontdek je een paar van de beste routes.

Dicht bij huis: Fietsroute op het landgoed Nijenburg


Je hoeft niet ver te reizen om mooi te fietsen. Landgoed Nijenburg licht bijvoorbeeld vlakbij Alkmaar, maar biedt een veelzijdige fietsroute van zo’n 16 kilometer. Geen route voor de hele dag, maar genoeg om lekker de benen te laten bewegen. Het landschap is hier golvend, vanwege de duinen en je vindt ook meertjes en valleien onderweg.

Het mooie is dat je voor deze route geen navigatie of kaart nodig hebt. Je kunt gewoon de bewegwijzering volgen en knooppunten kiezen die je de route geven. Je begint je route bij punt 18, vervolgt je route naar punt 37 en dan 77, 21, 19 en je komt uit bij het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen waar je ook start.

Voor durfals: MTB-route Schoorl

Fietsen doen we steeds vaker met de elektrische fiets, maar echte trappers doen het liever handmatig. Als je helemaal van avontuur houdt, kies je voor een mountainbikeroute. Hiervoor heb je wel een geschikte fiets en outfit nodig, want mountainbiken gaat niet over strakke asfaltweggetjes. Op BIKE24 ontdek je welke fiets bij jou past en vind je een geschikte mountainbike voor dit soort routes over zanderige en soms modderige weggetjes.

Een goede route voor je mountainbike vind je bij het plaatsje Schoorl, in de buurt van Bergen. Hier krijg je een altijd kleine maar fikse klimmetjes voor de kiezen in een landschap met veel stug zand en een lengte van iets meer dan 14 kilometer. Het is een van de meest geliefde routes voor mountainbikers in heel het land, volgens de ANWB.

Oudhollandse Pontjesroute

Zeg je Holland, dan zeg je pontjes. In het hele westen van het land zijn veel slootjes, kanalen en rivieren, waardoor je vaak moet oversteken met een pontje. Voor sommige fietsliefhebbers is dat geen probleem, maar eerder een leuk onderdeel van hun route. Je kunt even afstappen en genieten van de koelte van het water om je heen.

In de omgeving van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer vind je een speciale pontjesroute met een fikse lengte van zo’n 44 kilometer. Een aantal van deze pontjes moet je nog zelf bedienen, wat het extra interessant maakt om deze route te volgen. Onderweg geniet je van het mooie natte landschap, met idyllische dorpjes, veel gras en molens.

Ontdek de parel van Noord-Holland: Texel

Als je houdt van unieke landschappen, is Texel een eiland dat je bezocht moet hebben. Texel is misschien wel de mooiste plek van Noord-Holland en biedt fietsers de unieke kans om zonder vaste route het eiland te verkennen.

Texel is het grootste Waddeneiland, met een omtrek van 463,2 km², maar daarmee nog steeds relatief klein om fietsroutes te maken voor een dag. Het tarief voor fietsers voor de veerdienst is een stuk voordeliger dan voor een auto en kost maar vijf euro.