ALKMAAR - We brengen steeds meer tijd door op het internet. Digitale content en media worden steeds meer onze realiteit. Uit onderzoek is gebleken dat we bijna 25% van onze tijd (waarin we wakker zijn) op onze schermen doorbrengen. Dat is bijna een kwart van onze dag!

Het online leven heeft ons vele voordelen gebracht. Dat klopt. Denk er maar eens over na: Hoe makkelijk is de communicatie geworden en hoe snel hebben wij nu toegang tot belangrijke informatie? De wereld ligt aan onze voeten, maar helaas heeft de digitale wereld ook een hele negatieve kant: te veel online zijn tast ons algehele welzijn aan. De vraag is nu, hoe vind je een middenweg of een goede balans?

Het is tijd voor een Digital Detox!

Het zou voor iedereen beter zijn om de telefoon af en toe weg te leggen. Het is echt niet nodig om constant je Social media te checken, vermaak te zoeken in de wereld van online gokken in het casino, te gamen of eindeloos door TikTok te scrollen.

De constante verbinding met het internet kan zijn tol eisen en leiden tot verslaving aan je digitale screen. En dat kan je een behoorlijk wat stress bezorgen waar je helemaal niet op zit te wachten, toch? Bovendien is het enorm tijdrovend. Wie is er niet wel eens verslingerd geraakt aan Facebook Reels en heeft dan gemerkt dat het ineens twee uur later is? Dat is een vrij normaal verschijnsel bij velen tegenwoordig. Zorgwekkend.

Laat staan wat het voor je houding doet als je urenlang gebogen over je scherm hangt, of languit achter je laptop zit. Daar kun je serieuze lichaamsproblemen aan overhouden. En het kan je ook nog eens behoorlijk wakker houden, want digitaal scrollen s ’avonds in bed houdt je hersenen alert en actief. Hierdoor krijg je een vertraagde afgifte van melatonine waardoor je je slaapritme verstoord. Dan lig je dus hele nachten wakker. Wat je geen goed zal doen.

Dus…?


Als je merkt dat je te veel met digitale apparaten bezig bent en je gezondheid eronder te lijden heeft dan wordt het tijd dat je actie gaat ondernemen. Vraag je eens af: waarom pak ik die telefoon nu? Verveel ik me of zoek ik echt naar serieuze informatie? Misschien wil je graag op de hoogte blijven van alles? Begrijp waar je mee bezig bent.
Een break nemen is altijd een goed idee. Er zijn speciale apps die meten hoe lang je op je telefoon bezig bent, maak daar gebruik van en zorg dat het je digitale verbinding in de gaten houdt. Tijd doorbrengen met je familie en vrienden is altijd kostbaarder dan continue met je neus in de digitale media zitten.

Algoritmes

De meeste apps gebruiken algoritmes. Deze algoritmes leren waar je het liefste naar kijkt of wat je het liefst leest en schotelen je dan nieuwsberichten of media voor die op jouw wensen zijn aangepast. Dat kan verslavend werken omdat je daardoor denkt dat je normaal nieuws leest, maar dat is niet zo. Het is nieuws wat jij graag leest. Dus krijg je een vertekend beeld. En dat is niet goed voor je mentale welzijn.