ALKMAAR - Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto’s, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Alkmaar. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een ‘digitaal geschiedenislokaal’: www.geschiedenislokaalalkmaar.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema’s, waardoor leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Een voorbeeld uit Alkmaar is de brief die verzetsman Bram Daalder op 12 november 1942 naar huis schreef vanuit de beruchte gevangenis in Scheveningen – hij zou nooit meer naar huis terugkeren. Ook filmpjes van Dolle Dinsdag en een Jeugdstormparade in Alkmaar, foto’s van de bevrijding van de stad en een foto van zonnebadende Duitse militairen in het Zomerbad in de Alkmaarder Hout maken deel uit van de online bronnencollectie.

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema’s in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema’s vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema’s kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Naast het thema ‘Tweede Wereldoorlog’ wordt er gewerkt aan de thema’s ‘Middeleeuwen’ en ‘Verlichting en democratie’. Voorbeeldbronnen uit die thema’s zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden.

De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten. Het werkgebied van het archief beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Geschiedenislokaal is een landelijk platform. Er zijn ook digitale lokalen van onder meer Amsterdam, Haarlem en Waterland.

Afbeelding 1: Duitse militairen Zomerbad Alkmaar Hout (1941).
Afbeelding 2: Een foto van Alkmaar vlak na de bevrijding. Op 8 mei 1945 ontvangt Alkmaar burgemeester F.H. van Kinschot. Vervaardigd door P.J. Bosman.
Afbeelding 3: De eerste pagina van de brief die Bram Daalder stuurde vanuit de gevangenis in Scheveningen op 12 november 1942.