NEDERLAND – Vandaag is het weer de vierde dag van oktober. Onze honden, katten, konijnen, vissen en cavia’s worden vandaag weer eens extra verwent met nieuwe speeltjes of extra snoepjes. Dat is hoe we vandaag de dag Dierendag vieren, maar hoe ging dat vroeger?

Sint Franciscus van Assisi
Dierendag wordt jaarlijks steevast op 4 oktober gevierd. Dit is namelijk de feestdag van de diervriendelijke Sint Franciscus van Assisi. Hij bekommerde zich, naast het lot van melaatsen, zwervers, armen en planten, om het leven van dieren. Hij hield volgens de overleving zelfs ooit een keer een preek voor de dieren.

Sint Franciscus van Assisi werd rond 1182 geboren in Assisi, Italië. Op 3 oktober 1226 overleed hij, tevens ook in Assisi.

Dierendag werd in het leven geroepen
In mei 1927 schreef Ilse Winter uit Brno (Tsjechië) een brief aan Magaret Ford in Londen. Hierin stelde ze voor om één dag per jaar speciaal aan dieren te denken. Ford, de toenmalige voorzitster van de Wereldvereniging Van De Dierenbescherming, vond het een geweldig plan! Beiden vonden 4 oktober, de dag waarop de Katholieke Kerk Franciscus wordt, een geschikte datum.

4 oktober werd officieel uitgeroepen tot Werelddierendag tijdens een internationaal congres in mei 1929. Dit gebeurde in Wenen waar R. Spurrier, secretaris van de Nationale Council for Animal Welfare, de belangrijkste pleiter voor deze dag was.

Nederland
In Nederland werd op 4 oktober 1930 de eerste officiële Dierendag gevierd. Men deed toen nog niet aan het kopen van snoepjes of speeltjes voor hun huisdieren. ’s Ochtends kon men alleen in de kranten beschouwende artikelen lezen over de verhoudingen tussen mens en dier.