ALKMAAR - Beeldende kunst en poëzie gaan een gelukkig huwelijk aan tijdens de tentoonstelling Jaarringen Lopen bij Kunstuitleen Alkmaar. Gedichten én de verbeeldingen daarvan die de kunstenaar Denise Kamp heeft gemaakt zijn van 9 december 2018 t/m 6 januari 2019 te zien in de expositieruimte aan Bergerweg 1. Zij heeft beide samengebracht in de bundel Jaarringen Lopen, een poëtisch kunstboek over verlangen, verlies en troost.De boekpresentatie en de opening van de tentoonstelling is op zondag 9 december om 16 uur door Joris Brussel, stadsdichter van Alkmaar.

Haar creaties zijn per definitie meerduidig: het figuratieve en symbolische worden de ene keer verfijnd weergegeven, de andere keer juist grof en dik aangezet. Op zoek naar nieuwe uitdrukkingsvormen is Kamp steeds vaker met teksten gaan werken. Aanvankelijk zijn dat losse kreten en korte zinnetjes die in het beeld zelf opduiken, maar gaandeweg ontstaat tekst als zelfstandige uiting. Het afgelopen jaar is zij nog weer een stap verder gegaan. Dit inspirerende en vruchtbare proces heeft geresulteerd in 21 combinaties van beelden en gedichten die elkaar versterken; tekst en beeld komen duidelijker uit elkaar voort en vormen zo een eenheid die méérzeggend is. Dankzij donaties van kunstliefhebbers ligt er nu een bundel met beelden en gedichten die ook te zien zijn op de tentoonstelling Jaarringen Lopen.

Extra informatie
Gedichten en afbeeldingen gaan over de reis die ieder mens maakt in het leven. Opnieuw spelen de universele vragen een rol: hoe ga je om met alles wat je meemaakt? Tegenslag, verlies, verlangens, grenzen aan het bestaan, etc. De afbeeldingen variëren van subtiele potlood- en inkttekeningen tot expressieve schilderijen met kras- en collagetechniek en van platte vlak tot bronzen beelden. De toeschouwer zal tegelijkertijd geraakt worden door de poëtische manier waarop de genoemde thematiek in woord en beeld vervat is. Deze interpreteert voor zichzelf die verbeelding van tegenstrijdige relaties en emoties. De samenhang is van essentieel belang: het geheel is meer dan de som der delen.