Door de uitbraak van het coronavirus leven we momenteel in onzekere tijden. Zeker voor mensen met dementie en hun mantelzorgers heeft deze pandemie een ontwrichtende werking op het dagelijks leven. Samen met thuiszorgorganisatie Zuster Jansen geven we mantelzorgers daarom enkele tips om hun belangrijke zorgtaken vol te blijven houden.

Beperk de onrust

Wat dit alles gecompliceerd maakt, is dat uw naaste met dementie niet altijd zal begrijpen wat er om hem/haar heen gebeurt. Wel kunnen ze spanning en onrust aanvoelen en deze gevoelens zelf overnemen. Bijvoorbeeld doordat zij constant naar het nieuws kijken. Leg uit waarom (klein)kinderen even niet op visite kunnen komen en waarom de dagbesteding is afgezegd, maar leg hier niet de hele dag de nadruk op. Het is belangrijk om bij een demente mee te gaan in de belevingswereld, probeer hierbij aan te sluiten.

Bied structuur
Daarnaast is het erg belangrijk om structuur in de dag te houden. Laat het leven zoveel mogelijk doorgaan zoals uw naaste dit gewend was. Zo worden gevoelens van mogelijke onrust zo min mogelijk vergroot.

Het RIVM adviseert de hele samenleving, in het bijzonder de kwetsbaren onder ons, zoveel mogelijk binnen te blijven. Het is daarom verstandig op zoek te gaan naar leuke activiteiten binnenshuis. Denk aan schilderen, koken of bakken of maak en schrijf mooie kaarten! Probeer daarnaast via (video)bellen zo veel mogelijk in contact te blijven met familie en vrienden. Zo weet uw naaste dat zij hem of haar niet vergeten zijn.

Vraag professionele hulp
Omdat u momenteel niet zomaar hulp kunt vragen aan anderen, kan overbelasting bij u als mantelzorger al snel op de loer liggen. Zeker als uw naaste in de laatste fase van dementie zit en u hem/haar juist nu niet naar een verpleegtehuis wilt sturen.

Particulier thuiszorgbureau Zuster Jansen kan met de 24-uurs zorg dan de ondersteuning bieden die u nodig heeft. Dit thuiszorgbureau kent geen wachtlijsten en is onder andere gespecialiseerd in gespecialiseerde zorg bij dementie. Met respect en aandacht wensen zij de zorg te bieden die uw naaste op dit moment zo hard nodig heeft.

Wilt u meer weten over particuliere thuiszorg in Alkmaar en omgeving? Neem dan telefonisch contact op of vul het contactformulier in op de website van Zuster Jansen.