ALKMAAR - Risico-inventarisatie is belangrijk bij het beheren van risico's in zakelijke en persoonlijke omgevingen. Ieder bedrijf heeft eigenlijk een risico-inventarisatie nodig. Traditioneel gezien wordt deze taak uitgevoerd door experts die langskomen. Ze analyseren fysieke ruimtes en stellen een rapport op. Maar, er zijn nieuwe manieren om risico's te inventariseren en adviseren. In deze blog kijken we naar hoe technologie helpt bij risico-inventarisatie.

Waarom is risico-inventarisatie belangrijk?

Zoals we al kort benoemden, is risico-inventarisatie en risicoadvisering is voor ieder bedrijf belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Het beoordeelt namelijk de potentiële gevaren en bedreigingen van je bedrijf. Dat is iets wat voor veel bedrijven erg belangrijk is. Mogelijk risico’s op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu of financiële risico’s worden geïdentificeerd en geanalyseerd. Hierdoor nemen bedrijven preventieve maatregelen om deze risico’s te voorkomen.

De voordelen van technologie bij risico-inventarisatie

Technologie heeft een aantal belangrijke voordelen bij risico-inventarisatie. Bijvoorbeeld bij risico inventarisatie bij FeniksGroup, stelt technologie het in staat om geautomatiseerde risicobeoordelingen uit te voeren en worden dit soort beoordelingen sneller en efficiënter uitgevoerd dan handmatige analyses.

Exacte informatie

Een ander voordeel van technologie bij risico-inventarisatie is de mogelijkheid om gedetailleerde en exacte informatie te verzamelen. Door exacte informatie te krijgen, worden risico's vroegtijdig geïdentificeerd en aangepakt voordat ze een serieuze bedreiging vormen. Sensoren en IoT (Internet of Things) apparaten worden gebruikt om gegevens te verzamelen via verschillende platforms, zoals laptops, smartphones en tablets. Hierdoor worden gegevens overal en op elk moment van de dag verzameld.

Machine Learning bij risico-inventarisatie


Een technologie die je kan toepassing op de risico-inventarisatie, in machine learning. Technologie stelt ons ook in staat om machine learning algoritmen te gebruiken bij risico-inventarisatie. Machine learning richt zich op het ontwikkelen van algoritmen en modellen die automatisch kunnen worden verbeterd aan de hand van data input. Bij risico-inventarisatie wordt machine learning gebruikt om gegevensanalyse te automatiseren en aanbevelingen te leveren voor gerichte interventies.

Veiligheid van gegevens

Iets belangrijk waar je aan moet denken bij risico-inventarisatie is de veiligheid van gegevens die worden verzameld en geanalyseerd. Technologie maakt het mogelijk om sterkere beveiligingsprotocollen te gebruiken die gegevens bij de bron coderen en ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot de gegevens. Dit is fijn, omdat hierdoor je gegevens extra veilig zijn.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, heeft technologie grote voordelen bij risico-inventarisatie. Het is dus zeker de moeite waard dit in te zetten bij de risico-inventarisatie.