ALKMAAR - Op woensdag 24 januari is de vijftiende editie van de Nationale Voorleesdagen van start gegaan. Het voorleesfestijn wordt afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt op basisscholen. Hierbij komen er zowel bekende als onbekende mensen in de klas voorlezen. Bij De St. Adelbertusschool konden (groot)ouders zich opgeven om bij hun (klein)kind in de klas voor te lezen.

Tot en met 3 februari vinden er allerlei activiteiten plaats. Zo leest op 30 januari burgemeester Bruinooge voor op obs Kennemerpoort en in de bibliotheken van Kennemerwaard wordt ook gelezen. Op alle locaties wordt er voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar 2018: Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup. Op de vestiging in Overdie wordt het boek op 27 januari in het Arabisch voorgelezen.

De toegang is gratis.

Naast voorlezen worden er in sommige bibliotheken workshops georganiseerd en voorstellingen opgevoerd die gebaseerd zijn op het voorleesboek. Hiervoor is de toegang € 2,50.

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen en worden georganiseerd door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Hun doel is om kinderen die nog niet kunnen lezen te stimuleren. Lezen vergroot de woordenschat en prikkelt de fantasie.