ALKMAAR - Het wordt langzaam weer mooier weer, wat betekent dat je de komende maanden waarschijnlijk ook weer meer tijd zult gaan spenderen aan het strand. De meeste mensen in de regio Alkmaar wel een beetje hun vaste plekje om te genieten van de frisse lucht van de zee, maar wat zijn nou eigenlijk de meest unieke plekjes aan zee in de regio Alkmaar waar je anno 2024 toch echt een keer een bezoekje aan moet brengen? We vroegen het aan Lekker Naar Zee, specialist in strandvakanties in de kop van Noord-Holland.

Callantsoog

Callantsoog is een van de absolute pareltjes aan de Noordzeekust en nodigt echt uit tot een bezoekje. Zodra je uit de auto stap in het schilderachtige kustdorpje voel je direct een gevoel van ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven in de stad. Het strand van Callantsoog staat bekend om zijn brede en schone zandstranden. Callantsoog is daarbij de perfecte bestemming voor ontspannende strandwandelingen en om te genieten van de zonsondergang.

Uniek in Callantsoog: Callantsoog is een van de oudste badplaatsen van Nederland. De geschiedenis van Callantsoog als badplaats gaat terug tot de 16e eeuw. Destijds was het gebied populair vanwege de geneeskrachtige werking van het zeewater. Wist je bovendien dat Callantsoog in 1973 het eerste legale naaktstrand van Nederland kreeg?

Julianadorp aan Zee

Julianadorp ligt ten noorden Callantsoog op de route richting Den Helder en vernoemd naar de voormalige koningin Juliana. Het is een charmant kustdorpje dat voornamelijk bekend staat om de rustige sfeer en prachtige bloemenvelden. Julianadorp heeft een uitgestrekt strand dat ideaal is voor zowel zwemmen in de zee als zonnebaden, maar ook voor activiteiten als vliegeren. De duinen langs de kust zijn daarnaast populair bij wandelaars en natuurliefhebbers vanwege de grote hoeveelheid verschillende planten- en diersoorten.

Uniek in Julianadorp: Elk voorjaar komen mensen van heinde en verre om te genieten van de kleurrijke bloemenvelden die het landschap rondom Julianadorp sieren. De omgeving van Julianadorp is namelijk een van de belangrijkste gebieden voor de bloembollenteelt van Nederland. De bloeiende velden vol tulpen zijn een spectaculair gezicht en trekken daarom veel fotografen en toeristen.

Sint Maartenszee

Sint Maartenszee ligt op de route tussen Alkmaar en Callantsoog en is daarmee wat dichterbij vanuit de stad. Sint-Maartenszee is voornamelijk populair voor gezinnen met kinderen omdat het water doorgaans kalm is en de stranden kindvriendelijk zijn. In Sint-Maartenszee is het naast bekende strandactiviteiten zoals vliegen en beachvolleybal ook mogelijk om op een paard langs de branding te rijden.

Uniek in Sint-Maartenszee: Sint-Maartenszee is voornamelijk als bestemming bekend vanwege “Het Zwanenwater”, waar ook Callantsoog aan ligt. Dit is een duinlandschap waar zich veel zeldzame plant- en diersoorten bevinden. Voorbeelden hiervan zijn de lepelaar en de Noordse woelmuis. Het is een echte trekpleister voor vogelliefhebbers en natuurfotografen.

Beste reistijd

Uiteraard is de ideale dag aan het strand voor de meesten simpelweg een zonnige dag en een lekker temperatuur. Wanneer de beste reistijd voor jou is, is echter afhankelijk van je wensen:

Lente: Dé tijd van het jaar wanneer je de bloeiende tulpenvelden graag wilt zien.

Zomer: Hogere temperaturen en langere dagen, dus ideaal voor heerlijke stranddagen. Tegelijkertijd is dit ook de tijd dat er veel toeristen uit eigen land en Duitsland zich aan de kust bevinden. Het kan daarom druk zijn in de zomer.

Herfst: Wanneer je veel van de natuur wilt zien kan het de moeite zijn om in de herfst door de duinen te gaan wandelen voor unieke plaatjes.