ALKMAAR - Alkmaar wil graag dat alle inwoners mee kunnen doen. Ook de minima: ook u. Daarom brengen we graag onder de aandacht hoe je dat doet in Alkmaar, dat ‘meedoen’. Vanaf 29 mei start daarom de campagne waarin de Alkmaarse minima geïnformeerd worden welke mogelijkheden en regelingen er zijn. Wethouder Anjo van de Ven (OPA): “Deze campagne maakt de verschillende regelingen beter toegankelijk en laagdrempeliger. En dat is belangrijk, want wij willen graag dat iedereen mee kan doen in de samenleving!”

Tips online!

Om inwoners met een laag inkomen mogelijkheden te geven om mee te kunnen doen, zijn er in Alkmaar verschillende regelingen. Op www.alkmaar.nl/rondkomen staan de regelingen die er zijn. Denk daarbij aan de subsidie voor de aanschaf van een computer voor de studie, het betalen van de contributie van een sportclub of het afsluiten van een goedkope zorgverzekering. Allemaal regelingen die het mogelijk maken om mee te doen!

Tips op papier!

Ook staan de tips op een handige kaart. Op verschillende locaties binnen de gemeente liggen deze kaartjes met tips om rond te komen voor u klaar. Zo leest u bijvoorbeeld over vakantieactiviteiten voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar en over de AlkmaarPas. Maar ook over inkomenstoeslag en kwijtschelding van heffingen. U kunt het kaartje (uiteraard gratis) afhalen bij de gemeentebalies, wijkcentra, bewonersondernemingen, Centrum voor Jeugd en Gezin, bibliotheken, sportclubs en huisartsen. 

Minimabeleid

Vorig jaar heeft de gemeenteraad het nieuwe Minimabeleid vastgesteld voor de periode van 2017 tot 2021. Onder andere de oude voorzieningen, regelingen en beleid zijn tegen het licht gehouden. Er zijn meer mogelijkheden voor kinderen, er is een Seniorentoeslag en de gezondheidszorgregelingen zijn uitgebreid. Ook het systeem van de AlkmaarPas is vereenvoudigd. Zo is het vouchersysteem afgeschaft, alle pashouders met een laag inkomen die recht hebben op de verschillende voorzieningen krijgen hun budget op de pas gestort.