ALKMAAR - Op 16 maart was het landelijk de ‘Dag van de Leerplicht’. Wethouder Elly Konijn (D66) bezocht ‘s ochtends het Horizon College en 's middags De Viaan. Het bezoek had vooral het doel om met elkaar in gesprek te gaan. De wethouder kijkt terug op een bijzonder constructieve dag.

Zij ging daar in gesprek met leerlingen en leerkrachten aan de hand van een aantal stellingen van de leerlingen over leerplicht, leerrecht en spijbelen. Vervolgens stond er die ochtend een debat met de studentenraad op de agenda. De ochtend werd besloten met een quiz waarbij van iedereen de kennis over het onderwijs getest werd. Na het Horizon bezocht de wethouder ’s middags De Viaan. Het onderwijs op De Viaan sluit aan bij de ervaring en het niveau van de moeilijk lerende leerling. De wethouder ging daar in gesprek over hoe jongeren aansluiting vinden op de arbeidsmarkt.

Wethouder Konijn: "Als wethouder vind ik het belangrijk om naast het gesprek met de besturen en leerkrachten ook de ervaringen en ideeën van de leerlingen te horen. Alle betrokkenen kunnen er samen voor zorgen dat jongeren gebruik maken van hun recht op onderwijs. Dat begint bij goed luisteren. Wat mij betreft is er één keer per jaar een Dag van de Leerplicht veel te weinig."