ALKMAAR - De DaalmeerZon coöperatie is een feit. De coöperatie kent inmiddels 27 leden. Met de inleg van de leden is het meeste geld binnen dat nodig is om de installatie van 300 zonnepanelen op het dak van de sporthal Daalmeer in Alkmaar te realiseren.

Eindelijk gaat het dan gebeuren: het installeren van 300 zonnepanelen op het dak van sporthal Daalmeer aan het Klaas Bootpad in Alkmaar. In mei legt Liander de benodigde voorzieningen aan, in juni volgt het leggen van zonnepanelen. Hiermee kunnen zeker dertig mensen uit de buurt de benodigde energie van hun huishoudens duurzaam en financieel voordelig betrekken.

‘We zijn hier heel blij mee’, zegt coöperatie-bestuurslid Manuel den Hollander. ‘Op zich was de organisatie van alles al veel werk, maar we hadden niet verwacht dat het aantrekken van voorinschrijvers voor zonnepanelen in de centrale zó lang zou duren. Wij dachten: dit is een super-deal voor iedereen uit de buurt. Maar ja, je moet de mensen wel bereiken, en velen kijken eerst de kat uit de boom.’

Al eind 2016 startte de Noord- Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) met het initiatief. Fred Bosman, initiatiefnemer van het eerste uur en nu mede-bestuurslid van DaalmeerZon coöperatie: ‘Al die mensen die door de maanden heen zich meldden als geïnteresseerden, wil je natuurlijk niet kwijtraken. Maar dat gevaar was er wel, omdat we de zonnecentrale nietsnel ‘vol’ kregen. Willen mensen wel wachten? We zijn echt blij verrast dat bijna al de voorinschrijvers daadwerkelijk lid zijn geworden en investeren in de centrale.’

Wat gaat het de leden dan opleveren? Wel, afhankelijk van het gekozen aantal zonnepanelen, krijgt het lid in opgewekte stroom ‘uitbetaald’. De op DaalmeerZon opgewekte stroom wordt verdisconteerd met het stroomverbruik in eigen huis. Dat regelt de eigen energieleverancier, op basis van door de coöperatie verstrekte opwekinformatie. Het rendement op de investering is ongeveer 8%. De regeling, officieel genaamd Regeling Verlaagd Tarief, draait al naar wens voor leden van zonnecentrales is onder meer Heiloo en Markenbinnen.

De zonnecentrale van DaalmeerZon kan gelegd worden, maar er is nog ruimte voor meer leden-investeerders, voor in totaal 100 panelen. Geïnteresseerden uit Alkmaar, Heerhugowaard en St. Pancras kunnen zich aanmelden via www.nhec.nl.