ALKMAAR - De culturele activiteiten van Dag & Dauw zijn voor iedereen vanaf 60 jaar op verschillende locaties in Alkmaar te bezoeken. Onderstaand een overzicht van alle Dag en Dauw activiteiten in februari. Ook deze maand bent u weer van harte welkom bij een aantal gezellige, creatieve en bijzondere evenementen, waarbij sociale ontmoeting centraal staat.

Een muzikale rondreis in De Hoef
Sjaak en Hubert (De Zwagers) nemen u mee op maandag 4 februari op een muzikale rondreis door de hele wereld. Liedjes uit verschillende landen in Europa tot uit Noord- en Zuid Amerika. Maandag 4 februari in De Hoef (Terborchhof 1) van 14.00 tot 15.30 uur.

Lezing over Frans Hals en de Modernen in de Bibliotheek
Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens deze lezing. Het Frans Hals Museum brengt t/m 24 februari 2019 werken van Frans Hals en zijn 19de eeuwse bewonderaars samen in één tentoonstelling. Martijn Pieters vertelt het verhaal achter deze tentoonstelling; hoe deze grote meester in de 200 jaar na zijn dood in de vergetelheid was geraakt en hoe hij weer werd herontdekt door jonge schilders als Edouard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh en zo een modern idool werd. De lezing wordt gegeven op dinsdag 5 februari van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar centrum (Gasthuisstraat 2).

Lezing over Hollands Porselein in De Oldeburgh
Kunsthistoricus Harold Bos vertelt op donderdag 7 februari alles over de productie van het eerste porselein in Holland in de periode 1750-1810. De porseleinfabrieken waren destijds het resultaat van particuliere initiatieven; welgestelde porseleinliefhebbers. De productie betrof serviesgoed en sierobjecten en was zeer kostbaar. De lezing gaat in op de geschiedenis van drie fabrieken in: Weesp (1759-1771), Loosdrecht (1771-1782) en Amstel (1783-1809). Meer weten? Kom op 7 februari van 10.00 tot 11.30 uur naar De Oldeburgh (Herenweg 91) in Oudorp.

Wijn uit de polder in De Hoef
In Heerhugowaard, tussen de molens en de koeien, ligt de wijngaard van de familie Zwirs. Hier worden van verschillende druivensoorten 3 mooie wijnen gemaakt. Atze Zwirs verzorgt op maandag 11 februari een lezing over zijn succesvolle bedrijf. U bent van harte welkom in De Hoef (Terborchhof 1) van 14.00 tot 15.30 uur. Tijdens deze lezing komt u alles te weten over het ontstaan van dit mooie familiebedrijf en hun heerlijke wijn en valt er uiteraard ook wat te proeven.

Lezing Kijk op bijen in de bibliotheek
Tijdens deze lezing op dinsdag 12 februari geeft natuurdocent Ynske Hoekstra natuurliefhebbers een kijkje in de (bedreigde) wereld van de bij. Met een korte film, uitleg over de belangrijke rol van bijen in de natuur en informatie over de vele bijenproducten komt u nader tot de bij en haar natuurlijke omgeving. Uiteraard mag een proeverij daarbij niet ontbreken! U bent van harte welkom van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar centrum (Gasthuisstraat 2).

Workshop Elkaar Tekenen in Wijkcentrum De Oever
Inge Koetzier van Hooff geeft 14 februari een levendige workshop portrettekenen waaraan iedereen mee kan doen. Deelnemers tekenen elkaar en dit geeft een bijzonder contact. En dat op Valentijnsdag! Het resultaat hoeft niet een prachtig, gelijkend kunstwerk te worden. Wel zullen de tekeningen altijd persoonlijk en heel verrassend zijn!. Donderdag 14 februari van 10.00 tot 11.30 uur in Wijkcentrum De Oever (Amstelstraat 1 in Oudorp).

Lezing over de Hofjes van Alkmaar in De Hoef
In Alkmaar vindt u een aantal mooie hofjes die een kostbaar bezit zijn voor de stad. Altijd al meer willen weten over het ontstaan van deze hofjes, hun stichters en hun bewoners? In deze lezing op maandag 18 februari vertelt Bert Muijs over de karakteristieke eigenschappen en het beheer van de Alkmaarse hofjes en de rol dat het geloof hierin speelde. Na afloop van de lezing kijkt u met andere ogen naar de hofjes en hun waarde voor de stad Alkmaar. Maandag 18 februari in De Hoef (Terborchhof 1) van 14.00 tot 15.30 uur.

Workshop Mensfiguur maken in de bibliotheek
In deze workshop op dinsdag 19 februari gaan we onder leiding van Denise Kamp een mensfiguur maken van metaaldraad, folie en bronsverf. Het beeld kan op zichzelf staan en in elke houding worden gebogen. Het is een eenvoudige techniek, maar het uiteindelijke resultaat lijkt wel een echt bronzen beeld. Kom meedoen! Van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar centrum (Gasthuisstraat 2).

Schone Lei, lezing over ontspullen in Wijkcentrum De Oever
Wie wil dat niet, wonen en leven in een opgeruimd huis? Als u denkt aan kleiner wonen of als u het huis van een overleden dierbare moet opruimen kunt u soms wel wat tips gebruiken. Mirjam van Esterik is professional organizer en helpt mensen met opruimen en afstand doen van dierbare spullen. Bent u benieuwd waarom mensen eigenlijk (zoveel) spullen bewaren en wilt u leren om anders naar bezit te kijken? Mirjam van Esterik helpt u op donderdag 21 februari op weg. Van 10.00 tot 11.30 uur in Wijkcentrum De Oever (Amstelstraat 1 in Oudorp).

De jaren ’50: werkelijk zo saai? Lezing in De Hoef
De jaren vijftig worden weleens geassocieerd met soberheid en saaiheid, maar eigenlijk veranderde er heel veel in de Nederlandse samenleving. Jaren waarin de mensen nog hard werkten aan de wederopbouw na de oorlog en waar behoefte was aan orde en rust. Maar ondanks die hang naar rust borrelde het ook! Historicus Gerrit Valk vertelt hier boeiend over en met veel humor. Op maandag 25 februari in De Hoef (Terborchhof 1) van 14.00 tot 15.30 uur.

Gezellig samen zingen bij Artiance
Onder begeleiding van een pianist en een accordeonist zingt Smartlappenkoor HEAS al sinds 1999 smartlappen en andere levensliederen. De teksten worden geprojecteerd op een groot scherm, dus meezingen maar! Kom gezellig meezingen op dinsdag 26 februari van 10.00 tot 11.30 uur bij Artiance (Canadaplein 3).

Workshop Papieren bloemen maken in Wijkcentrum De Oever
Onder leiding van Manou Klerks leert u verschillende technieken om een prachtige bloem te maken van crêpepapier en zijdevloeipapier. Ervaring is hierbij niet nodig, iedereen kan het en voor alle materialen zal worden gezorgd. U maakt bloemen die er altijd zullen zijn en nooit verwelken. Doe mee met deze leuke workshop op donderdag 28 februari in Wijkcentrum De Oever (Amstelstraat 1) van 10.00 tot 11.30 uur.

Dag & Dauw een programma dat altijd aansluit
De mensen die het bedenken voor de doelgroep, zijn de doelgroep zelf. Op deze manier sluit het programma goed aan bij de wensen van senioren in Alkmaar. Er wordt aandacht besteed aan geschiedenis, actualiteiten en verschillende kunstdisciplines. De lezingen zijn erg leerzaam en bij de creatieve workshops zijn mensen vaak verrast. Het laagdrempelige karakter van de activiteiten werkt goed en meedoen is daarom altijd gezellig! Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard zorgen voor kwalitatieve workshopleiders en met de Alkmaar Pas geniet u van voordelen.

Ook meemaken?
Dag & Dauw activiteiten vinden plaats op verschillende locaties in Alkmaar. U bent van harte welkom, maar reserveren is noodzakelijk. Bel naar 072 - 540 43 35. Bellen kan vanaf 13.30 uur. De toegang voor een activiteit is
€ 5,-.Voor een overzicht van het volledige programma gaat u naar www.dagendauwagenda.nl en www.bibliotheekkennemerwaard.nl