ALKMAAR - AZ staat in de Conference League voor een cruciaal tweeluik tegen Gil Vicente. Cruciaal voor de Alkmaarders zelf én voor het gehele Nederlandse voetbal. Schakelt de ploeg van Pascal Jansen de Portugezen uit, dan is een plek in het hoofdtoernooi van de derde Europese competitie een feit en doet Nederland hele goede zaken in de coëfficiënten strijd. Hier is alles wat je moet weten over deze Europese kraker.


De tegenstander
Op basis van de statistieken is het duidelijk: AZ is de favoriet tegen Gil Vicente. De Portugese club plaatste zich afgelopen seizoen pas voor het eerst in hun 98-jarige bestaan voor Europees voetbal. Ze slaagden hierin door als vijfde te eindigen in de nationale competitie, een historische prestatie voor de ‘Gilistas’.

De trainer verantwoordelijk voor dit succes heeft de club afgelopen zomer verlaten. Ricardo Soares stapte na het behaalde succes met Gil Vicente over naar de Egyptische topclub Al Ahly SC en werd opgevolgd door de Ivo Vieira.

Verder is de succesploeg van vorig seizoen grotendeels intact gebleven al verloren ze wel hun sterspeler Samuel Lino voor een recordsom van 6.5 miljoen aan Atlético Madrid. De Braziliaanse vleugelspeler was vorig seizoen verantwoordelijk voor twaalf doelpunten en 5 assists en zal dus gemist worden door de ploeg uit Noord Portugal.

De goals moeten nu komen van Spanjaard Fran Navarro die vorig seizoen tot zestien treffers kwam. Het lijkt erop dat hij deze goede vorm heeft meegenomen naar het nieuwe seizoen getuige zijn twee doelpunten in de vorige Conference League voorronde tegen FC Riga. De aanvaller staat in de nadrukkelijke belangstelling van Sporting Lissabon maar zijn prijskaartje van 10 miljoen houdt hem vooralsnog in Barcelos.

Dat Gil Vicente in de tweestrijd tegen AZ de underdog is blijkt ook wel uit de transferwaarde van beide teams. Waar de selectie van de Alkmaarders volgens het gerenommeerde transfermarkt.com een waarde heeft van ruim 63 miljoen euro, ligt deze bij de Portugezen ruim 40 miljoen lager.

Maar: ‘Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken’, zei Johan Cruijff ooit. Wat valt er verder te zeggen over de kansen van AZ?

De kansen
Op basis van de bookmaker voorspellingen is AZ de duidelijke favoriet om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Conference League. ‘Met inzet op winst van AZ zal je niet heel rijk worden’, zegt Julius Bastiaansen van Mybookmakers.nl. ‘Volgens hun is de kans dat AZ doorgaat twee keer zo hoog als dat Gil Vicente doorstoot naar het hoofdtoernooi’, aldus de bookmaker expert. ‘Wij kijken naast de quoteringen van wedkantoren ook altijd naar de bookmakers bonus. Voor deze wedstrijd proberen de verschillende gokbedrijven met odds boost of een free bet bonus een gokje op AZ nog enigszins interessant te maken’.

Coëfficiënten strijd
AZ kan bij het uitschakelen van het Portugese Gil Vicente het gehele Nederlands voetbal een dienst bewijzen. De Nederlandse voetbalcompetitie is namelijk met Portugal verwikkeld in een hevige strijd ontwikkelt voor het veroveren van de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst. Deze rangschikking bepaalt hoeveel teams elk land per jaar mag afvaardigen voor de verschillende Europese competities.

Door de successen van de Nederlandse ploegen in de afgelopen vijf Europese seizoenen staat Nederland virtueel op de zesde plaats, één plek boven de Portugese competitie. Als deze plek wordt vastgehouden dan plaatst volgend seizoen zowel de nummer één als twee van de Eredivisie zich direct voor de Champions League terwijl de nummer drie voorrondes mag spelen.

Door de uitschakeling van Vitória Guimarães in de vorige voorronde van de Conference League is Portugal al één deelnemer verloren terwijl van Nederland met AZ, FC Twente, Feyenoord, PSV en Ajax nog alle afgevaardigden in Europa actief zijn. Uitschakeling van Gil Vicente zou ervoor zorgen dat Nederland een definitieve zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst al bijna niet meer kunnen ontgaan. Er staat dus veel op het spel in het tweeluik met Gil Vicente.


De eerste wedstrijd wordt donderdagavond om 21.00 gespeeld in Alkmaar en staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Guillermo Cuadra Fernández. Een week later volgt de return in Portugal.