ALKMAAR - Met het project ‘Newcomers in the Kitchen’ heeft het Clusius College mbo Voeding op 13 februari 2020 de Impactprijs Groen Onderwijs gewonnen. Het project is gekozen uit 47 inzendingen van leerlingen en studenten uit het groen onderwijs in heel Nederland. De prijs t.w.v. 2500 euro werd uitgereikt in Den Bosch (HAS Hogeschool) door niemand minder dan astronaut André Kuipers.

‘Newcomers in the Kitchen’ is een project waarin studenten van de mbo-opleiding Voeding op een culinaire en speelse manier werken aan de integratie van nieuwkomers in ons land. Met de gedachte dat je door samen te koken, elkaar ook beter leert kennen gingen de Clusius-studenten met het project van start.

Koken verbindt
Bij het project hebben zij een heel programma opgezet om een Cooking Event te organiseren voor newcomers (jongeren die recent in Nederland zijn komen wonen). De studenten moesten alles zelf doen; inkoop regelen, recepten zoeken, testen en vertalen en in een receptenboek uitbrengen, een film maken van het evenement, workshops organiseren etc. Zij hebben er veel van geleerd; samenwerken, plannen, nadenken over de doelgroep en hoe die te benaderen en budgetteren.

Cooking event
De uitvoering van de dag was een groot succes. Leerlingen van de Clusius vmbo-Taalklas uit Heerhugowaard (afkomstig uit Eritrea, Syrië, Afghanistan, Soedan en Iran) waren de gasten en namen deel aan de workshops, het koken met elkaar en aan het gezamenlijke diner. De mbo Voeding studenten kijken terug op een project waarbij gebleken is dat jonge migranten open staan voor Nederlandse eetgewoontes en spelletjes. “Het zijn ook gewoon giebelende meisjes die jongens uit de klas leuk vinden”.

Kruimelloos en druppelloos
De jury vond dit een goed voorbeeld van het creëren van relevant onderwijs in de groene sector en het bevorderen van de integratie van newcomers in Nederland. André Kuipers benadrukte nog dat Voedingstechnologen voor ruimtevaarders erg belangrijk zijn om het voedsel zo te bewerken dat het kruimelloos en druppelloos in de ruimte kan worden genuttigd.

Impactprijs Groen Onderwijs
De Impactprijs groen onderwijs is een initiatief van Groenpact, een platform waarbij bedrijfsleven, onderwijs en overheid de handen ineen slaan om het groene kennis- en innovatiesysteem in Nederland verder te versterken. Onderwijsprojecten die op een of ander manier impact hebben op een vraagstuk uit de praktijk met betrekking tot voedsel, klimaat, en/ of leefbaarheid kunnen meedingen naar de Impactprijs Groen Onderwijs. De prijs kent vier categorieën: vmbo-groen, mbo-groen, hoger groen onderwijs en universitair groen onderwijs. Alle projecten zijn beoordeeld door een professionele jury.

Meer info over de opleiding Voeding
Het Clusius College heeft drie mbo-opleidingen Voeding (Voeding & Kwaliteit, Voeding & Technologie en Voeding & Voorlichting). Voor meer informatie over deze opleidingen kunt u contact opnemen met docent Voeding Rian Schelvis (06-24515402 of r.schelvis@clusius.nl).