ALKMAAR - Geef jij les op een middelbare school in de regio Alkmaar en ben je op zoek naar een creatieve workshop voor CKV? Bij Kleinkunstig hebben we achttien jaar ervaring met het organiseren van workshops die aansluiten bij het onderwijsprogramma van Culturele Kunstzinnige Vorming. Onze professionele kunstdocenten weten precies hoe ze samen met de leerlingen een veilige groepsdynamiek bouwen waarin iedere leerling tot zijn recht komt. Zo halen de leerlingen samen - en met ondersteuning van de educatieprofessional - alles uit de workshop. Of er nou gedanst, gezongen, gefilmd, gefotografeerd, geschilderd of gevlogd wordt. Want uiteindelijk gaat CKV natuurlijk om veel meer dan creatief bezig zijn.


Samen ontdekken

Het leuke aan het organiseren van originele workshops voor Culturele Kunstzinnige Vorming is dat niemand een streepje voor heeft. De meeste leerlingen hebben bijvoorbeeld nog nooit een Virtual Reality-film opgenomen, op een djembé gespeeld of een circusact ingestudeerd. Het is dus hartstikke leuk om eens verder te kijken dan de meer 'traditionele' kunstdisciplines. Hierdoor begint iedereen op nul en gaan de leerlingen écht samen op ontdekkingstocht! Zo ervaren ze op eigen kracht dat ze elkaar nodig hebben om de eindstreep te halen en plezier te hebben in het proces. En natuurlijk: dat je veel makkelijker leert in een omgeving waarin iedereen oog heeft voor elkaar. Een groepssetting waarin iedereen elkaar een handje helpt en zijn of haar klasgenoten aanmoedigt.

Een sterke groep

Op deze manier helpt Culturele Kunstzinnige Vorming bij de groepsbinding in de klas. En dat is natuurlijk van ongekende waarde! De leerlingen ervaren dat zij, als individu, een verantwoordelijkheid dragen voor de sfeer in de groep. En hoe fijn het is als die sfeer in de groep er één is waarin alle leerlingen zich veilig voelen en zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Ook de gedeelde successen zorgen voor een groepsgevoel waar de klas nog jaren op kan bouwen. Want de ervaring van samen knallen op het podium, met z'n allen schitteren in een film of één groot graffitikunstwerk maken: die evenaar je niet zo makkelijk met de ervaring van een dag naast elkaar in de schoolbanken zitten. Daarvoor moet je toch écht samen in actie komen. Kunst- en cultuurworkshops zijn daar een fantastische tool voor.

Deze scholen gingen je voor

Het is altijd weer een feestje om workshops te organiseren op scholen in en om Alkmaar. De samenwerking met de schoolleiding en docenten in aanloop naar de workshop toe en het werken met de leerlingen tijdens de workshops zelf. Eerder organiseerden wij al workshops voor onder andere CSG Jan Arentsz, het Luzac, het Mumellius Gymnasium, OSG Willem Blaeu en het Petrus Canisius College. Hier gaven wij workshops graffiti, filmacteren, fotografie, theatersport en nog veel meer.

Alles is mogelijk

Uiteindelijk is vrijwel alles mogelijk. In al die jaren dat wij workshops organiseren, hebben wij zo langzamerhand alles wel voorbij zien komen. Dus heb je een vraag? Waarschijnlijk hebben wij het antwoord al klaarliggen! En zo niet, dan gaan we er met veel plezier heel hard over nadenken. Sámen. Want wij vinden niets zo leuk als in samenwerking met een school komen tot precíes de juiste workshop die past binnen het lesprogramma van CKV en die helemaal aansluit bij de behoeften van hun leerlingen.