NOORD-HOLLAND - De ChristenUnie-SGP in de provincie Noord-Holland wil dat de bussen in de provincie een dag gratis rijden om na de stakingsdagen iets terug te doen voor de gedupeerde reizigers. "Zodat ze weer een positieve ervaring hebben met het busvervoer hier."

Zondagavond werd bekend dat er een akkoord is bereikt tussen werkgevers en werknemers in het streekvervoer. Daarmee zijn verdere stakingen opgeschort. Volgens de ChristenUnie-SGP is dit goed nieuws voor buschauffeurs en reizigers.

Toch erkennen ze dat de stakingen vervelende gevolgen hebben gehad en daar moet iets tegenover staan. "Veel gebruikers van de bus hebben andere vormen van vervoer moeten zoeken en hebben te maken gehad met extra kosten of vertragingen", aldus Statenlid Michel Klein. "Wij willen graag dat de provincie iets voor hen terug doet. Wij denken aan een dag gratis met de bus voor alle inwoners of een andere actie waarmee reizigers tegemoet gekomen worden."

Voorstel
De provincie betaalt vervoerders niet voor de dagen waarop niet gereden is. De ChristenUnie-SGP wil dat de provincie het uitgespaarde geld inzet om de actie te financieren. De fractie gaat het plan komende maandag voorstellen in vergadering van de Provinciale Staten.