ALKMAAR - Je bent net afgestudeerd en staat trappelend in de startblokken om een succesvolle loopbaan te beginnen. Maar hoe voorkom je dat je een ‘jobhopper’ wordt? Hoe zorg je ervoor dat je bij een bedrijf binnen komt waar je écht wilt werken, en waar je binnen de onderneming op een degelijk manier je carrière stap voor stap kunt opbouwen? Met een traineeship!


Wat is een traineeship precies

Een traineeship is een startersfunctie binnen een bedrijf, waarbij je tijdens het werken wordt opgeleid om je te kunnen specialiseren binnen een bepaald vakgebied. Een traineeship kan een paar weken, maanden, maar soms ook jaren in beslag nemen. Er zijn traineeships te vinden op verschillende op ​​WO-, HBO- en MBO-niveau. Voor je carriere is een traineeship een goede kickstart, want er zitten ontzettend veel voordelen aan.

Voordelen en nadelen van een traineeship

Een traineeship geeft je een duidelijk beeld van hoe het bedrijf in elkaar steekt. Hoe werken verschillende lagen met elkaar samen, hoe gaan collega’s met elkaar om, welke afdeling doet wat. Bij een traineeship komt het vaak voor dat je op verschillende afdelingen binnen het bedrijf mag werken. Je komt dus veel meer te weten dan tijdens een normale stage.

Bovendien krijg je persoonlijke begeleiding tijdens het traject. Dat voelt als een klein duwtje in de rug. Het is fijn om iemand te hebben om op terug te kunnen vallen als je als nieuweling een bedrijf binnenstapt. Aan je begeleider kun je al je vragen stellen. En de kennis die je opdoet kun je direct in praktijk brengen, wat een hoop voldoening. Je leert tijdens een traineeship veel over het bedrijf en over jezelf, terwijl je (vaak) ook nog gewoon betaald wordt.

Aan welke bedrijven moet ik denken bij een traineeship?

Traineeships worden over de hele wereld aangeboden. Er zijn grote buitenlandse multinationals die traineeships aanbieden, maar als je graag in het buitenland wilt werken kun je ook kijken naar Nederlandse ondernemingen met locaties in het buitenland.

Ook in eigen land kun je prima goede traineeships vinden. Niet alleen grote bedrijven bieden zo’n werk-leer traject aan, maar ook kleine en middelgrote bedrijven werken met traineeships. Vind je de lokale politiek interessant of lijkt een carrière bij de overheid je wel wat, zoek dan naar gemeente traineeships. En wil je graag werken binnen de IT? Dan zul je niet teleurgesteld zijn, want traineeships in IT worden heel veel aangeboden.

Welk traineeship past bij mij?

Het is bij het kiezen van een traineeship belangrijk om iets te vinden wat bij je past. Want de kans van slagen is dan natuurlijk het grootst. Andersom willen bedrijven ook graag trainees inschakelen die goed bij het bedrijf passen. Zorg daarom dat een traineeship aansluit op jouw opleiding en kies voor een bedrijf waar je jezelf de komende jaren wel ziet werken.

Als je écht verder wil komen is het belangrijk dat je je voor 110% inzet tijdens je traineeship. Dat kan alleen als je doet wat je leuk vindt en voldoende uitgedaagd wordt. Zorg er daarom voor dat je traineeship aansluit op je niveau en op je interessegebied. Hoe wil jij jezelf de komende tijd ontwikkelen, wat wil je leren, welk vakgebied maakt je nieuwsgierig? Het antwoord op deze vragen zal je helpen bij het vinden van het perfecte traineeship.