BERGEN - Tijdens de traditionele Meidenmarkt op Tweede Pinksterdag wordt cameratoezicht ingezet. Daarmee zet burgemeester Hafkamp in op een veilig evenement op het Schoorlse klimduin: ,,Als gemeente willen we zorgen dat de vele jonge bezoekers een leuke dag hebben. Daarom hebben we opnieuw de handen ineen geslagen met horeca en politie. Veiligheidsmaatregelen horen er ook bij. Dit is er een van.” Van de camera moet een preventieve werking uitgaan.

Het gaat om de inzet van de zogeheten burgemeesterscamera. De bevoegdheid om dit middel te gebruiken ligt logischerwijs bij de burgemeester. De camera kan alleen worden ingezet als er aanleiding toe is in het kader van openbare orde en veiligheid, bijvoorbeeld bij grote evenementen. In de afgelopen jaren waren er regelmatig incidenten tijdens de Meidenmarkt. In het licht hiervan is cameratoezicht een reëel middel.

De camera wordt geplaatst op het Rode Leeuwplein en filmt alleen de publieke ruimte van het plein en het klimduin. De camera wordt niet gericht op de woningen en/of terrassen van horecabedrijven.

De beelden worden live uitgekeken door stadstoezicht Alkmaar. Als het noodzakelijk is worden deze rechtstreeks doorgegeven aan de politie. De beelden mogen uitsluitend worden gebruikt door de politie en het Openbaar Ministerie. Alle beelden worden opgeslagen conform de wet Politiegegevens.