ALKMAAR - 76 jaar na de bouw in 1943, gaat de bunker in de Alkmaarder Hout, aan de Wilhelminalaan tegenover het ziekenhuis, voor het tweede seizoen weer open als museum.

De bunker, ooit uitvalsbasis van Duitse manschappen die tijdens WO2 zorgden voor de Duitse telefoonverbindingen, is de thuisbasis van de stichting Alkmaar 40-45, die zich richt op het verzamelen, conserveren en tentoonstellen van goederen en kennis over de Tweede Wereldoorlog uit Alkmaar en directe omgeving.

Dit jaar nieuw in de bunker de Duitse verdediging van Alkmaar met zijn steunpunten, wapens en troepen. Ook aandacht voor de door de Duitsers in Alkmaar gevorderde huizen en gebouwen, die door hen werden gebruikt voor de inkwartiering van troepen of die een militaire functie kregen.

Voor bunkerliefhebbers is er een aantal originele stukken te zien, zoals bunkerkachel, stalen deuren, schietluiken en het luchtfiltersysteem.

Op de website van de stichting staan verhalen over gebeurtenissen in Alkmaar tijdens de oorlog. De stichting is op zoek naar nieuwe verhalen en wil ook graag in contact komen met mensen die voorwerpen hebben uit die tijd, die zij willen afstaan of uitlenen. U kunt een mail sturen naar info@bunker-alkmaar.nl of ons bezoeken wanneer het museum geopend is.

Het museum gaat weer open op 4 mei 2019, en is daarna t/m oktober elke eerste zaterdag en derde zondag van de maand geopend van 11:00-17:00 uur. Verder geopend op de landelijke bunkerdag op 25 mei en de open monumentendag op 14 september, beide dagen van 10:00-17:00 uur.

Voor de exploitatie van het museum is er een toegangsprijs van 1,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.