ALKMAAR - Nog even en de deuren van je restaurant of horecazaak mogen (hopelijk) weer open. Hoe staat jouw restaurant er bij? Gebruik de komende tijd nuttig om je zaak een frisse upgrade te geven. Met deze budgetproof tips is jouw restaurant er straks weer helemaal klaar voor.

Hier moet je niet op besparen
Voordat je start is het belangrijk om te realiseren dat je niet overal op kunt besparen. Je kunt niet zonder betrouwbare horeca apparatuur. Of wat dacht je van comfortabel zitmeubilair? Dat zorgt er alleen maar voor dat je gasten langer willen blijven plakken. Je hoeft niet overal in te investeren maar zorg er in ieder geval voor dat de basis goed is. In het interieur kun je meer dan genoeg budgetproof keuzes maken maar bespaar vooral niet op comfortabel zitmeubilair, personeel en goed werkende keukenapparatuur. Dat zijn namelijk de elementen die gasten het meest opvallen. Een wiebelende stoel of onbekwame medewerker zijn irritant. En wat als de keuken stil komt te staan door een apparatuur storing?

Likje verf doet wonderen
De meest simpele oplossing voor een nieuwe look is het aanpakken van de grootste wand in je restaurant. Een nieuwe kleur op de wand(en) doet wonderen! Het kost weinig en geeft een groots effect. Het springt direct in het oog en bepaalt de setting voor het hele interieur. Heb je lef? Maak dan een groot kunstwerk op de wand of steek één wand in een gekke behangprint. Wedden dat het opvalt?

Zorg voor een blikvanger
Zet één specifiek element in de spotlights. Een blikvanger of eyecatcher maakt het hele interieur ineens een stuk interessanter. Dat kan van alles zijn: een opvallende kroonluchter, plantenplafond een gek beeld of hysterische wand. Leg de focus liever op één opvallend element dan van alles een beetje te doen. Pak hier goed mee uit. Een geslaagde blikvanger vertaalt het concept van je restaurant, is uniek en herkenbaar. Hou je doelgroep natuurlijk wel in je achterhoofd om de plank niet volledig mis te slaan.

Fris de meubels op
Uitgekeken op de meubels? Geef ze een nieuwe stijl door ze op te frissen. Houten meubels kun je makkelijk verven. Gestoffeerde meubels kan je opnieuw stofferen en tafels lijken weer als nieuw met een ander tafelblad. Je hoeft niet direct alles aan te pakken. Bekleed bijvoorbeeld een aantal stoelen opnieuw en verf de stoelpoten. Dat geeft direct al een andere look aan het geheel.

Speel met accessoires
Met behulp van accessoires kun je iedere keer weer een nieuwe sfeer neerzetten. Planten, vloedkleden, kussens en goede (sfeer)verlichting zijn een must. Maak vooral slim gebruik van bestaande accessoires door ze een andere plek te geven. Voor het oog lijkt dat verfrissend en nieuw. Bestaande accessoires kun je ook heel goed opfrissen. Geef vloerlampen een nieuwe lampenkap, de kussens een nieuwe hoes of schilder oude fotolijsten in opvallende kleuren. Ga ook eens een rondje langs de kringloopwinkel. Daar vind je altijd verborgen pareltjes die een nieuw leven verdienen.