ALKMAAR - Breng Ringers terug naar Alkmaar! 

Dit voorjaar wordt de oude chocoladefabriek Ringers uitgepakt en is het gebouw, aan de Noorderkade in Alkmaar, weer voor iedereen zichtbaar. Want Ringers, daar hebben veel Alkmaarders een beeld bij! Tot in de jaren 70 werd in deze fabriek de fijnste chocolade gemaakt. Sinds 2008 staat het gebouw al leeg en sinds de jaren 80 is het bedekt met witte kunststof platen. BOEi, een organisatie die zich inzet voor restauratie en herbestemming van oude gebouwen zoals Ringers, wil er graag voor zorgen dat de voormalige chocoladefabriek weer herkenbaar wordt voor iedereen. Met de naam in volle glorie op de gevel!

Om de naam te restaureren is er € 6.000 nodig. Hiervan heeft BOEi al 2500,- bijeengebracht, de resterende €3.500 ontbreekt. Doe mee met deze campagne, breng Ringers terug naar Alkmaar!

Wat gaat er gebeuren?

Op 31 maart worden de platen die bijna 35 jaar geleden geplaatst zijn tegen de gevel door de Klercq Woonwinkel om het gebouw een modern uiterlijk te geven, verwijderd. Dit is de eerste stap in deherbestemming van de fabriek naar een chocolade centrum van Dobla. Het uitpakken van de gevel gaat ongeveer 2 weken duren. De staat van het gebouw eronder zalvoor iedereen een verassing zijn. Zodra de platen weg zijn kan de restauratiedeskundige van BOEi de staat van de letters nader onderzoeken. Begin juni willen we starten met het werk aan de letters. De letters op de gevel worden schoongemaakt en waar mogelijk hersteld. Te zwaar beschadigde of verdwenen onderdelen worden nieuw gemaakt en geplaatst. Dan kan de naam Ringersweer stralen vanaf de imposante gevel. Om de naam weer zichtbaar te maken hebben we nog 3.500,- nodig.

De Ringersfabriek

Voor Alkmaar was de Ringersfabriek altijd al van grote waarde. De chocoladefabriek had een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad. Ringers was een grote werkgever en zorgde bij honderden gezinnen voor brood op tafel en chocolade in de schalen. Soms werkten hele families in de fabriek, als inpakker, medewerker van de distributie of als chef van de bonbonafdeling. Ringers stond bekend om fijne chocolade, heerlijke kersenbonbons en suikerstukken. Het bedrijf werd in 1970 overgenomen door Droste, die al snel de productie in Alkmaar staakte. De fabriek werd de bekende woonwinkel Klercq, maar staat sinds het faillissement in 2008 leeg. Door deactie ‘Red Ringers’ van de Historische Vereniging Alkmaar in 2011-2012 (later voortgezet door Adapt!) is de fabriek gered van de sloophamer. Verscheidene partijen werken nu samen aan de herontwikkeling van het gebied en de herbestemming van de fabriek. Zo wordt Ringers weer een belangrijk onderdeel van de stad. Het gerestaureerde gebouw zal het hele winkelgebied er omheen een nieuwe, aantrekkelijke uitstraling geven.

Chocolade terug naar Alkmaar

De chocoladefabrikant Dobla zal vroegere tijden terugbrengen als publieksattractie in de gerestaureerde chocoladefabriek aan de Noorderkade. In de voormalige Ringersfabriek kunnen bezoekers vanaf eind 2018 zien hoe cacao verwerkt wordt tot chocola, van boon tot bonbon. Het publiek zal op speelse en educatieve wijze kunnen ervaren hoe mooi het maken van lekkere dingen is. Een patisserie-academie en horecavestigingen maken het plaatje compleet.

Wie is BOEi?

Ringers leeft in Alkmaar. BOEi wil Ringers uitpakken en zo weer het boegbeeld van Alkmaar maken. De verhalen worden zo weer zichtbaar voor iedereen. Ringers geeft de omgeving een unieke sfeer en is een verstilde herinnering die weer tot leven komt en verhalen doorgeeft. De oude fabriek raakt aan de emoties van burgers en voorziet in een behoefte aan historische kennis en identiteit. BOEi deelt de liefde voor erfgoed en zet zich in voor leegkomend erfgoed door hier een nieuwe bestemming voor te zoeken.

Wil je meer weten? Bezoek dan eens de projectpagina van Ringers op de BOEi website: http://www.boei.nl/http://www.boei.nl/projecten/chocoladefebriek-ringers-alkmaar of neem een kijkje op de website van Dobla: http://openringers.nl/

Breng samen met BOEi Ringers tot leven!